Als je je overkapping, veranda of tuinhuis niet over een bestaand terras plaatst, kun je de ondergrond en vloer zelf kiezen. We vertellen je in deze blog over uiteenlopende mogelijkheden. Je ontdekt de opties van bestrating, zoals tegels en stenen of een combinatie daarvan. Ook lees je over een vlonder, bijvoorbeeld van composiet vlonderplanken, die je als vloer in je overkapping kunt leggen.
Wil je vrijblijvend een goed advies ontvangen voor de ondergrond en vloer van jouw tuingebouw? Neem dan contact met ons op.
Bestrating in je overkapping, veranda of tuinhuis – tegels als ondergrond
Tegels met een mozaïekpatroon
Er zijn tegenwoordig prachtige tegels met een mozaïekbedrukking te koop. Je moet ervan houden, maar het trekt wel de aandacht naar je overkapping en accentueert het meubilair en de accessoires. Zo kun je van jouw overkapping een ware eyecatcher in de tuin maken.
Tegels met een houtlook
Wil je het gevoel van een veranda met houten vlonder, maar toch kiezen voor een tegelvoer? Kies dan voor tegels met een houtmotief. Best smaakgevoelig en gedurfd, want de meeste mensen kiezen voor een neutrale effen tegel. Maar het draagt wel bij aan sfeer en een luxe uitstraling.
Tegels in een tapijtpatroon
In huis vinden we in de zithoek vaak een tapijt onder de salontafel of andere meubels. Er zijn ook buitentapijten te koop, die weersbestendig zijn. Je kunt ook de sfeer van een tapijt nabootsen met het legpatroon van je tegels. Door de buitenste rand van de bestrating onder je overkapping neutraal te houden en in het midden in een vlak uit te pakken met een opvallende tegel, ontstaat een tapijtpatroon. Dat geeft een luxe en unieke uitstraling aan je overkapping.
Dezelfde tegels als elders
Als je op een andere plek in de tuin ook tegels hebt, bijvoorbeeld op een ander terras, kun je die ook in je overkapping gebruiken. Zo creëer je eenheid en rust. Bij hele grote oppervlakken kan het wel wat saai zijn om overal dezelfde tegel te gebruiken. Durf te variëren en te accentueren!
Verschillende tegelmaten en legpatronen
Grote tegels winnen al jaren aan populariteit. De meest gekozen vorm is vierkant, met een maat van 60 x 60 cm. Veel fabrikanten voeren deze tegels ook uit in de maat 60 x 30 cm, een rechthoekige variant. Daarmee kun je de lengte- of breedtewerking van je tuin beïnvloeden. Rechthoekige tegels worden doorgaans in halfsteens verband gelegd. Dat betekent dat om de rij de tegels een halve tegelmaat verspringen. Dit zorgt voor een speels effect. Je kunt ook nog kiezen voor wildverband, waarbij je tegels van verschillende formaten in een bepaald patroon legt.
Bestrating in je overkapping, veranda of tuinhuis – stenen als ondergrond
Grote tegels zijn erg populair de laatste jaren, maar daarom zien veel tuinen er ook bijna hetzelfde uit. Wil je wat anders dan de rest? Dan zou je voor steentjes als bestrating in je overkapping kunnen kiezen. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld een betonsteentje of een hardgebakken kleiklinker. Zo’n klinker kun je kiezen in een strak uiterlijk of juist een oud-Hollandse look.
Tegels en stenen combineren
We zijn zelf erg fan van het combineren van tegels en steentjes. Het geeft een super chique uitstraling en je kunt zo bijvoorbeeld een moderne en strakke stijl combineren met landelijk en klassiek. Het is wel relatief duur om zoiets te laten maken, het is erg arbeidsintensief. Maar dan heb je wel een prachtig en ambachtelijk terras in je overkapping!
De Verandalook: een vlonder als ondergrond
Een overkapping en veranda, is dat hetzelfde?
De termen ‘overkapping’ en ‘veranda’ worden door de consument en aanbieders vaak door elkaar gebruikt. Naar ons idee is een veranda een overkapping met een (verhoogde) houten vlonder en een typerend houten hekwerk tussen de staanders. Dat concept is vrij traditioneel, maar kun je moderniseren.
Vlonders van composiet, hardhout en eiken
Steeds vaker maken wij composiet vlonders in plaats van houten vlonders. Vlonderplanken van composiet worden samengesteld uit epoxylijm met geperste houtvezels en kunststofvezels. Daardoor heeft het grotendeels de gunstige eigenschappen van kunststof, maar ook een realistische houtlook. Composiet wordt ten opzichte van hout minder glad bij regen en door groene aanslag. Ook beschadigt het niet als je het reinigt met een hogedrukspuit. Bovendien worden composiet planken vaak ‘blind’ geschroefd. De planken worden met tussenliggende clips op een hardhouten geraamte vastgemaakt. Zo zitten er geen schroeven in het zicht. Tot slot zal composiet minder snel verkleuren door zonlicht dan hout.
Wil je voor echt hout gaan? Dan zijn er bijvoorbeeld prachtige hardhoutsoorten die je kunt gebruiken, maar eiken kan bijvoorbeeld ook. De vlonder ligt immers overkapt, dus een deel van de nadelen van hout zul je nauwelijks ervaren.