• Als Tuinaannemer regelen we álles voor je
  • Totaalontzorging zonder zorgen

Seizoensgebonden tuinonderhoud: tips en tricks

Een blog met bruikbare tips en inspirerende voorbeelden

Je tuin is een van die ruimtes die wat extra liefde nodig heeft. Geef het daarom de zorg die het verdient. Deze zorg is anders voor elk seizoen. In de winter bescherm je je planten bijvoorbeeld tegen de kou. Zo kun je er in de zomer juist extra van genieten. Door je tuin het hele jaar goed te verzorgen, ziet het er altijd op zijn best uit. Kun jij wel wat tips gebruiken voor dit seizoensgebonden tuinonderhoud? In dit artikel vertellen we je daar alles over. 

Winter: Plannen en beschermen tegen de kou

De winter is een rustige periode voor tuinieren. Echter, is het juist het perfecte moment om je tuin te verbouwen. Je wilt hier natuurlijk genieten van het eerste zonnetje en de warme zomerdagen. Daarom kun je maar beter op tijd beginnen. Wil je jouw tuin volledig verbouwen? Of pas je liever een klein deel aan? Overweeg bijvoorbeeld een terrasoverkapping. In de winter zit je hier lekker warm. In de zomer ontsnap je aan de hete zon. Wat je ook doet, bij Van Rijn Tuinoplossingen ben je aan het goede adres. Vergeet ook niet de planten die je wél laat staan, te beschermen tegen de kou. Met een winterhoes en mulch overleven jouw planten de winter wel.

Lente: Tijd voor voorbereiding

Langzaamaan worden de dagen langer, de eerste blaadjes laten zich zien en de zon is er weer wat vaker. De lente is in aantocht; tijd om je tuin voor te bereiden op de warme dagen. Begin met het opruimen van de bladeren en ander afval dat de winter heeft achtergelaten. Is je grond nog in goede conditie? Pak dat eerst aan voordat je nieuwe planten en bloemen plant. Maak onderscheid tussen eenjarige bloemen en planten die het hele jaar groeien. Overweeg het plaatsen van een tuinkas. Zo bescherm je jonge plantjes én verleng je het moestuinseizoen. Zo ben je helemaal klaar voor de zomer. 

Zomer: De tuin onderhouden

De zomer is dé tijd om te genieten van je tuin. In de lente en de winter heb je daar alles aan gedaan. Vooral tuinonderhoud is in dit seizoen belangrijk. Zorg er vooral voor dat je je planten en bloemen genoeg water geeft. Doe dit vooral vroeg in de ochtend of als de zon weer onder is. Zo kunnen ze het water goed opnemen en verbranden de bladeren niet. Verwijder ook regelmatig de dode delen. Dat bevordert namelijk de groei van de rest van de plant. In de zomer merk je ook vaak of je iets mist. Wellicht wil je een veld met kunstgras voor de kinderen om te spelen. Tijdens de warme zomeravonden is ook tuinverlichting een must en dat zul je zeker merken. Schrijf het allemaal op en pak dit aan tijdens je volgende tuinverbouwing.

Herfst: De grote opruiming

Dan is bijna het cirkeltje rond. In de herfst vallen de blaadjes en bereid je de tuin alvast goed voor op de winter. Begin met het opruimen van gevallen bladeren en resten van dode planten. Hang ook nestkastjes op en zorg voor voldoende vogelvoer. Zo hebben zij ook een fijn najaar. Haal daarnaast vooral alles weg wat de winter niet gaat overleven. Ben je nog niet klaar met het tuinieren? Ook in de herfst kun je van alles planten. Vooral groenten, zoals broccoli, wortels, spinazie en rabarber, doen het juist goed in het najaar. Creëer daarom een mooie hoek in je herfsttuin. Laat hier een mooie moestuin bouwen. Met een warme kop thee sta je hier elke dag je gewassen te verzorgen.

Kortom, welke maand het ook is, met deze tips geniet jij het hele jaar van je tuin. Met de juiste handelingen ziet je tuin er altijd prachtig uit en is het goed voorbereid op het volgende seizoen. In de winter bescherm je je planten tegen de kou. Daarnaast is dit hét moment om na te denken over een eventuele tuinverbouwing. Bereid je tuin in de lente goed voor op de warme dagen van de zomer. Dan is het in de herfst weer tijd voor de grote opruiming. Zo maak je de tuin één van de favoriete plekken in je woning.

 

Geef een reactie

    This form is powered by: Sticky Floating Forms Lite