• Als Tuinaannemer regelen we álles voor je
  • Totaalontzorging zonder zorgen

De voordelen van beregening in je tuin

Een blog met bruikbare tips en inspirerende voorbeelden

beregening-in-je-tuin-sproeier-border-1-800x600

Met die steeds hetere en drogere zomers, neemt automatische beregening van de tuin sterk in populariteit toe. Met beregening kies je voor tijdwinst en gemak en heb je ook direct een oplossing voor het water geven in vakantieperiodes. In deze blog vertellen we je over mogelijkheden van beregening en geven we je tips voor het installeren van de beste regeninstallatie tijdens tuinaanleg.

Wil je een vrijblijvend advies of heb je concrete plannen waar we je bij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Waarom beregening in je tuin?

Wat is tuinberegening en waarom gebruik je het?

Beregening is een oplossing voor het eigenhandig sproeien van de tuin, gericht op gemak en tijdwinst. Je hoeft namelijk niet meer zelf aan de slag met je tuinslang of tuimelsproeier. Vooral nu de zomers heter en droger worden, nemen beregeningsinstallaties in de tuin in populariteit toe. Zo’n installatie kan je tuin bovendien ook van water voorzien als jij er langdurig niet bent, bijvoorbeeld in de zomervakantieperiode.

Beregening voor gazon of gras, borders en bloembakken

Alles wat leeft in je tuin, kun je in principe van water voorzien met een regeninstallatie. Niet alleen je gazon en plantvakken, maar zelfs losse bloembakken kunnen voorzien worden van techniek die de bodem op tijd van water voorziet.

Hoe werkt een regeninstallatie?

Beregening zorgt ervoor dat water uit één bron, bijvoorbeeld je buitenkraan, een grondwaterpuls of een regenton, precies zo over je tuin wordt verdeeld zoals jij het wilt. Het water wordt ondergronds of bovengronds via leidingen en slangen naar de juiste plekken gebracht via de druk van het leidingwater of in andere gevallen met een pomp. Op deze plekken zorgen bijvoorbeeld druppelslangen en sproeiers voor de juiste hoeveelheid water op jouw planten en gras. Je kunt met zo’n installatie trouwens ook gemakkelijk je (zwem)vijver bijvullen of je plantenkas water geven.

Hoe leg je beregening aan in je tuin?

Voor welk beregeningssysteem ga je en wat heb je nodig?

Sproeiers
Voor het beregenen van gras zijn zogenaamde ‘pop-up sproeiers’ ongetwijfeld de beste keuze. De sproeiers liggen normaliter verzonken in het gazon, waardoor je er gewoon overheen kunt maaien. Als je gaat sproeien, komen de sproeikoppen door waterdruk omhoog. Deze sproeiers zwenken op en neer of draaien volledig om hun as, maar net wat je wilt. Ook de hoeveelheid water die ze geven en de afstand waarover het water wordt verspreid kunnen worden ingesteld.

Druppelslangen
Dezelfde sproeiers kun je ook verhoogd op paaltjes tussen je planten zetten, zodat de borders gelijkmatig worden voorzien van water. Een andere veel gebruikte oplossing voor het beregenen van borders is het gebruik van druppelslangen. Deze slangen worden, net als vloerverwarming, zigzaggend op de bodem gelegd, tussen de planten. Door kleine gaatjes in de slang vloeit water dat de beplanting vochtig houdt. De hoeveelheid water per minuut is wel een stuk lager dan bij sproeiers, dus het is verstandig de druppelslangen langer aan te laten staan.

beregening-in-je-tuin-pop-up-sproeier-gras-gazon
Met pop-up sproeiers voorzie je jouw gazon gemakkelijk van water
beregening-in-je-tuin-sproeier-border-2
Met verhoogde sproeiers tussen je planten, verspreid je het water evenredig over de bodem
beregening-in-je-tuin-druppelslang-border-1
Een andere manier voor het bewateren van plantvakken is werken met druppelslangen. Die werken drukloos en kunnen dus ook op je buitenkraan worden aangesloten.
beregening-in-je-tuin-druppelslang-border-2
Druppelslang is buigzaam en flexibel, waardoor je het net als vloerverwarming zo kunt positioneren dat het rendement optimaal is

Hoe diep moet beregening liggen en kun je ook beregening aanleggen zonder te graven?

Met strenge vorst kan de bodem tot zo’n 60 cm diep bevriezen. We adviseren de leidingen daarom op minimaal 65 cm diep te leggen, zodat deze nooit kapot kunnen vriezen. We raden dan ook af om beregening bovengronds, zonder te graven, aan te leggen. Hoewel dit een stuk makkelijker is, verkort het de levensduur van je installatie bij strenge vorst in grote mate.

Welke waterpomp gebruik je voor beregening?

Beregening met grondwater, regenwater of leidingwater?

Wat maakt het uit in kosten?
Als je al een grondwaterpuls met waterpomp hebt, is het zeker verstandig om daar gebruik van te maken. Zo verspil je geen leidingwater en hoef je daar ook niet voor te betalen. Het laten draaien van je pomp kost natuurlijk wel elektriciteit. Hoe dat zich verhoudt tot het gebruik van leidingwater (zonder pomp, je kan gebruik maken van de druk op de leiding), zou je kunnen uitrekenen. Laten we het erop houden dat beter voelt om geen leidingwater te gebruiken. Toch blijf je vanuit milieuoogpunt ook met het gebruik van grondwater niet altijd ongeschonden. In periodes van extreme droogte, wordt ook het gebruik van grondwater voor sproeien afgeraden of zelfs verboden. Maar ja, je moet wat…

Heb je nog geen voorziening om van grondwater gebruik te maken? Je kunt dan een puls laten slaan, waarbij men de diepte afstemt op een waterlaag met zo schoon mogelijk (geen ijzerhoudend) water. Echter, samen met een pompinstallatie kost dat al snel €2000,- of meer. Sommige van onze klanten kiezen er vanuit klimaat gerelateerde redenen toch voor. Andere klanten bedenken zich dat leidingwater niet zo duur is en dat het voor hen niet uit kan om voor het gebruik van grondwater te kiezen.

Wat zijn andere voordelen en nadelen?
Een nadeel van grondwater is dat het meestal ijzerhoudend is. In de ene bodemlaag heb je er meer last van dan in de andere, maar volledig roestvrij water is zeldzaam. Roest in grondwater blijft achter op materialen en oppervlakken die je besproeit. Op gras en planten is dat niet zo erg, maar roest op je mooie tegelterras of wit gestucte gevel is minder fraai. Je kunt je beregening zo afstellen dat het deze oppervlakken niet raakt, maar een windvlaag kan alsnog zorgen voor een nevel van roestwater in de verkeerde richting. Zeker iets om te overwegen bij het kiezen voor beregening met grondwater.

Het gebruik van leidingwater kan lastig zijn als je geen buitenkraan hebt of als de waterdruk laag is in jouw wijk. Laat je goed adviseren welke oplossing het beste bij je past.

grondwaterpomp-tuin-beregening
Een reguliere grondwaterpomp, aangesloten op een regeninstallatie. Hier met 3 kanalen: borders, gazon en vijver
beregening-in-je-tuin-aanleg-installatie
Zo leg je een regeninstallatie aan in je tuin: op minimaal 60 cm diepte tegen vorst

Wanneer beregening opstarten en tuin beregenen?

Beregenen vanaf begin van de zomer
Tot in de late lente is het in principe niet nodig om geregeld sproeien. Er is dan doorgaans genoeg neerslag en grondwater om je gazon en beplanting te kunnen voorzien van water. Hoor je op het nieuws dat het in deze periode al bovengemiddeld droog is? Dan kan het geen kwaad om het sproeien al op te starten. Zodra je beplanting in het blad staat, vindt namelijk dagelijks veel verdamping plaats. Een volwassen boom verdampt tot wel 1000 liter grondwater per dag. De laatste jaren hebben we elke zomer last van extreme droogte. In die periode is meermaals sproeien per week aan te raden.

Het optimale tijdstip
Je kunt het beste vroeg in de morgen of aan het einde van de dag sproeien. Je hebt dan het minste last van directe verdamping van water, nog voordat het de bodem in kan trekken. Bovendien kan water op het heetst van de dag je gazon en beplanting doen verbranden, wat zich maar lastig herstelt. Je kunt het beste minder vaak lang sproeien (bijvoorbeeld 2 of 3 keer per week een uur) dan elke dag een beetje. Zo raakt de bodem echt verzadigd en komt het water ook op dieper gelegen delen, waar de wortels van je gras en planten zich bevinden.

Beregening bij vorst
Sproeien in de winter is overbodig. De hoeveelheid neerslag is dan ruim voldoende, je gazon groeit niet of nauwelijks en planten en bomen verdampen weinig doordat ze hun blad zijn verloren. Bij vorst is het zeker af te raden om te sproeien, want het kan schade toebrengen aan je regeninstallatie. Natuurlijk houden we bij tuinaanleg altijd rekening met dit soort omstandigheden.

Automatische beregening van je tuin met een automatische regeninstallatie

Beregeningscomputer, configurator, calculator of timer (eventueel met wifi)

Met een computer die je beregening regelt, kun je het water geven volledig automatiseren. Zo kun je weekprogramma’s instellen en per jaargetijde de hoeveelheid water aanpassen. Met een beregeningscomputer die is uitgerust met wifi kun je het systeem zelfs koppelen aan de weersvoorspelling en het beregenen automatisch daarop laten afstemmen. Als je in een routineprogramma bijvoorbeeld hebt ingesteld dat het systeem dinsdags sproeit, maar het regent dan hevig, zal het systeem automatisch het sproeien overslaan. Bij extreme hitte schakelt het systeem juist sproeibeurten bij.

Beregening regelen met een app en met wifi

Haal jij het liefst de nieuwste technologie en gadgets in huis of wil je gewoonweg op afstand (bijvoorbeeld tijdens vakantie) je beregening kunnen bedienen? Dan is een systeem dat is uitgerust met een app voor de telefoon of tablet iets voor jou. Met zo’n app kun je bijvoorbeeld verschillende zones van jouw beregening aan- en uitzetten, bijvoorbeeld de zone ‘gazon’ of de zone ‘borders achtertuin’.

Wat kost beregening aan laten leggen?

Beregeningscomputer, configurator, calculator of timer (eventueel met wifi)

Wil je beregening laten aanleggen? Dat is eigenlijk altijd maatwerk. Het is daarom lastig om zomaar iets over kosten te roepen. Die zijn bijvoorbeeld afhankelijk van de grootte van je tuin en de hoeveelheid beplanting en gras. Bovendien staat het aanleggen van beregening vaak niet op zichzelf. Je legt het namelijk ondergronds aan en daarvoor moet je tuin eigenlijk best wel rigoureus op de schop. Veel mensen kiezen er daarom voor beregening te laten aanleggen als onderdeel van een tuinrenovatie, of direct bij de aanleg van een nieuwbouwtuin. Het aanleggen van beregening kan dan worden meegenomen in het grondwerk. Om je toch een idee van kosten te geven, je hebt het al snel over een investering van meer dan €1500,-. Wil je weten wat het voor jou kost? Laten we kennismaken!

Geef een reactie

    This form is powered by: Sticky Floating Forms Lite