strakke-tuinschuur-red-cedarhout-800x600

Het aantal aanbieders van tuingebouwen is enorm. Daarmee is er ook een groot verschil in kwaliteit, levensduur en uitstraling van de producten en het serviceniveau van de aanbieders. Dat leidt uiteraard tot prijsverschillen. Je ontdekt in deze blog waar je met jouw wensen en portemonnee het beste jouw tuinhuisoverkapping, veranda of pergola kunt kopen.

Wil je een vrijblijvend advies of heb je concrete plannen waar we je bij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Een overkapping, veranda, pergola of tuinhuis kopen, hier moet je op letten

Stapelhout

Veel tuingebouwen worden gemaakt met stapelhout. Daarmee bedoelen we dat de stevigheid van de constructie ontstaat door de planken om en om in elkaar te stapelen. Niet alleen is dat een goedkope en matige bouwmethode. Ook de kopse kanten van de gezaagde planken worden zo blootgesteld aan weersinvloeden, omdat ze uitsteken. Daardoor treedt relatief snel houtrot op. Ook de planken dicht bij de grond rotten snel, omdat deze vaak vochtig worden door oppervlaktewater.

tuingebouw-stapelhout-blokhot-1200x900
Een tuingebouw van gestapeld hout – matige kwaliteit

Houten frame als binnenwerk

Als je wilt gaan voor goede kwaliteit en een lange levensduur, kies dan voor een tuingebouw met een houten frame waar de wanden en het dak op zijn bevestigd. Dat is veel degelijker dan een blokhut van stapelhout. Let erop dat het houten frame wordt uitgerust met hardhouten onderliggers. Die kunnen veel beter tegen vocht van oppervlaktewater en verlengen de levensduur van de gehele constructie aanzienlijk.

houten-frame-binnenwerk-tuingebouw-1200x900
Een houten frame als binnenwerk – zeer degelijk

Het gebruik van hardhout in de grond

Wil je een staander voor bijvoorbeeld je overkapping of pergola maken die de grond in gaat? Gebruik dan een hardhouten paal of een paal van een andere houtsoort die is verlijmd op hardhout. Hardhout rot veel minder snel in de grond. Zo gaat de paal in zijn geheel dus veel langer mee. Laat het hardhouten deel minstens 15 cm boven de grond uitsteken. Je kunt er ook voor kiezen om een betonpoer in de grond te verwerken en je staanders daar een stukje boven de grond op te laten rusten. Deze komen dan niet in direct contact met oppervlaktewater of de ondergrond en hoeven dan niet (deels) in hardhout te worden uitgevoerd. Als de aanbieder die jij op het oog hebt geen rekening houdt met deze zaken, kun je je vraagtekens zetten bij zijn kwaliteitsstandaard.

luxe-achtertuin-eindhoven-keramisch-terras-1200x900
Een pergola met douglas staanders verlijmd op een hardhouten paal
carport-dorst-douglas-plat-dak-1200x900
Een carport op betonpoeren
aanleg-budget-tuin-pergola-1200x900
Een pergola met volledig hardhouten staanders

Waar te koop en hoe maak je een keuze voor een aanbieder?

Vele aanbieders en verschillen in kwaliteit en uitstraling

Het aantal plekken waar je een tuingebouw kunt kopen is enorm. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij webshops, bouwmarkten, houthandels, timmerbedrijven en de betere tuinspecialist, zoals wij. Waar je het beste kunt kopen, hangt af van je verwachtingen en budget. Zoals je zult begrijpen, kost een standaardformaat tuingebouw uit massaproductie met een gemiddelde levensduur minder dan een premium tuingebouw op maat. Als gemiddelde kwaliteit voor jou volstaat of het beste bij jouw portemonnee past, doe je er goed aan om daarvoor te gaan.

Wil je écht iets bijzonders dat helemaal op jouw wensen is afgesteld? Heb je een schuine hoek in je perceel waar je het gebouw op wilt laten aansluiten? Moet het gebouw een lust voor het oog en een ware eyecatcher in je tuin worden? Of moet het gewoon in topconditie blijven voor lange tijd? Dan adviseren wij je om in betere (en uiteraard duurdere) kwaliteit te investeren. Heb je onze premium tuingebouwen al gezien?

Bouwpakket of levering inclusief montage?

Bij veel leveranciers die tuingebouwen uit massaproductie leveren, krijgt u een bouwpakket dat je zelf in elkaar moet zetten. Soms krijg je zelfs gewoon een pallet met planken waar je, als je technisch bent en de instructies volgt, een tuingebouw uit zou kunnen maken. De planken moet je dan zelf op maat zagen. Soms kun je bij aanbieders van bouwpakketten een montageservice afnemen, maar wat je koopt blijft bouwpakket-kwaliteit.

Als je een overkapping, veranda, tuinhuis of pergola op maat koopt, wordt die ter plekke op locatie ambachtelijk voor je vervaardigd door professionals. En dat zie je terug in het afwerkingsniveau. Dat hoeft niet eens duurder te zijn dan een bouwpakket met montageservice. Voor bouwpakketten betaal je namelijk relatief veel geld.

Goede service en garantie

Niet alleen de kwaliteit en uitstraling van het tuingebouw zijn van belang in je keuze. Net zo belangrijk is de klik die je met een leverancier voelt en zijn servicelevel en garantievoorwaarden. Wat je eigenlijk wilt, is dat de leverancier een probleem hoe dan ook voor je oplost. Ook als de koop inmiddels een paar jaar geleden is gedaan. Van zulke fijne service en garantie kun je eigenlijk alleen gebruik maken als je een gebouw op maat laat maken en daarvoor een aanbieder zoekt die jouw tevredenheid op de lange termijn belangrijk vindt. We vertellen je graag over onze visie op service en garantie.

Geef een reactie

    This form is powered by: Sticky Floating Forms Lite