strakke-achtertuin-breda-1-800x600

Leefbaarheid is al lang niet meer alleen belangrijk in het interieur. De praktische tuin is in trek, gebruiksgemak is de norm bij tuinaanleg. Maar hoe zorg je voor het hoogste gebruiksgemak in jouw tuin? Het antwoord is voor iedereen anders. We helpen je met deze blog in kaart te brengen wat praktisch voor jou precies inhoudt en wat je kunt doen om je tuin meer bij jouw leefsituatie te laten passen.

De juiste functies en faciliteiten

Een tuin is niet alleen mooi om naar te kijken vanuit huis. Er wordt in gespeeld door kinderen, het is een ontspanningsplek voor ouders, er worden spullen opgeslagen en fietsen gestald en het vuilnis wordt er in containers bewaard. Kortom, een tuin is multifunctioneel. In een praktische tuin zijn alle gewenste functies en faciliteiten aanwezig en in balans.

Zet daarom eens op papier hoe je jouw tuin wilt gaan gebruiken en welke functies het belangrijkst zijn. Ga eens na wat jouw leefstijl is en wat jouw typische gebruiken zijn. Hou ook rekening met je woonsituatie: in een kleine tuin heeft praktisch een andere betekenis dan wanneer je zeeën van ruimte hebt. Een gezin met jonge kinderen kan beter niet voor een vijver kiezen. Niet alleen vanwege potentieel verdrinkingsgevaar, ook omdat er minder speelruimte overblijft. Voor de één is een tuinhuis met opbergruimte essentieel, terwijl de ander een schuur aan huis heeft waar al het tuingereedschap en in de winter de tuinmeubels staan. En een esthetische tuin van een ouder echtpaar die vooral bedoeld is om naar te kijken is op een heel ander vlak praktisch dan een leefbare gezinstuin. Door na te denken over wat handig is voor jou, ben je al een eind op weg.

Een praktische indeling

Plaats het hoofdterras bij voorkeur aan de achtergevel, zodat je zonder moeite van je faciliteiten binnen gebruik kunt maken. Zelfs bij een ondiepe tuin zul je het snel als vervelend ervaren als je vanaf achterin naar de keuken moet om nog even wat te drinken te pakken. De mens is nu eenmaal lui van aard in dat opzicht. Zorg ervoor dat er geen obstakels zijn waar je omheen moet lopen vanuit huis om bij het terras te komen. Stel je voor dat je een dienblad vol spullen vast hebt, dan wil je liever niet zigzaggend door je tuin. Maak je terras niet te klein. Je hebt boven verwachting veel ruimte nodig om bijvoorbeeld aan beide zijden van een eettafel af te kunnen schuiven, zonder dat anderen op hoeven te staan.

Houdt voor de plaatsing van zithoeken rekening met de stand van de zon. Op welke momenten van de dag en in welke periodes in het jaar maak je het meest gebruik van je tuin? Zorg ervoor dat je zithoeken zo zijn gesitueerd, dat je er op die momenten de ideale zonnestand hebt. Je kunt de invloed van zon beperken of versterken door het plaatsen van een overkapping, veranda of pergola.

Makkelijk onderhoud

Hoe praktisch een tuin is, zit ‘m er ook in of de benodigde hoeveelheid tuinonderhoud aansluit bij de gewenste tijd die men daaraan wil besteden. Het beperken van de hoeveelheid beplanting is uiterst praktisch, maar een betegelde tuin is een beetje saai en draagt bij aan wateroverlast bij hevige regen. Met een goed beplantingsplan kun je toch groen in de tuin brengen zonder de gewenste tijd aan onderhoud te overschrijden.

Hulp nodig?

We helpen je graag bij het praktisch maken van jouw tuin. Zullen we er een keer vrijblijvend over bellen?

nieuwbouwtuin-aanleg-vught
eiken-bijgebouw-plat-dak-buitenkeuken-luxe-inrichting

Geef een reactie

    This form is powered by: Sticky Floating Forms Lite