• Als Tuinaannemer regelen we álles voor je
  • Totaalontzorging zonder zorgen

Hoe regel je de financiering van een nieuwbouwtuin?

Een blog met bruikbare tips en inspirerende voorbeelden

3d-tuinontwerp-mediterraans-roosendaal-800x600

Als je een tuin wil laten aanleggen bij jouw nieuwbouwwoning, is het handig om na te denken over kosten en financiering. De bouw van de woning valt vaak financieel wat tegen. Zonder goed plan vooraf kan het zomaar zijn dat je geld op is, terwijl de buitenruimte bij je nieuwe huis nog één grote zandbak is. In deze blog ontdek op wat voor manieren je je tuin kunt betalen als je bezig bent met de bouw van een nieuw huis.

Wil je een vrijblijvend advies of heb je concrete plannen waar we je bij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Meefinancieren in de hypotheek via een bouwdepot

Zoals ook de woning behoort de tuin tot het onroerend goed. Dat betekent dat je de aanleg in principe kunt meefinancieren in de hypotheek. De hypotheekrente is historisch laag, dus het is een aantrekkelijke optie. Bovendien is deze rente fiscaal aftrekbaar, omdat het aanleggen van een tuin wordt geschaard onder verbetering van de woning. In principe kun je alle vaste zaken meefinancieren, maar bijvoorbeeld tuinmeubels niet. Echter, het blijkt vaak toch lastig, dat meefinancieren. Sinds 2018 kun je voor maximaal 100% van de waarde van de woning een hypotheek krijgen.

Hoe makkelijk een lening wordt verstrekt, hangt sterk af van je plannen en de daarmee samenhangende waardevermeerdering van de woning. Zaken die smaakgevoelig zijn, leveren vaak maar weinig meerwaarde op. Een luxe buitenverblijf of zwembad zullen dan ook makkelijker te financieren zijn. Er zijn via omwegen soms toch mogelijkheden om de gehele tuin aan te laten leggen en het kan interessant zijn om die te verkennen. Ga daarvoor eens om de tafel met jouw bank of hypotheekverstrekker.

Is er toch een mogelijkheid om de tuin te financieren? Dan wordt de verstrekte geld vaak opgenomen in een bouwdepot. Door facturen inzichtelijk te maken voor de geldverstrekker, bewijs je dat je hebt geïnvesteerd in je tuin. Meestal vindt pas daarna uitbetaling plaats.

eenvoudige-tuin-keermuur-terras-gazon-oosterhout-1200x900
Nu niet voldoende budget voor al je tuinwensen? Overweeg net als deze klant om te werken in fases. Later bouwen we hier nog een overkapping.
nieuwbouw-achtertuin-kunstgras-trampoline-kindvriendelijk-schaijk-1-1200x900
Onder de oprit bij deze nieuwbouw is gebroken puin gewerkt voor extra stevigheid

Eigen geld

Wil je de tuin liever niet financieren of uit een bouwdepot betalen, dan kun je altijd je eigen spaargeld inbrengen. Veel van onze klanten hebben daar het prettigste gevoel bij. De tuin is dan echt van jou en niet ‘op afbetaling’. Lukt het niet om jouw droomtuin in één keer te laten aanleggen, omdat de kosten je budget overstijgen? Dat hoeft geen probleem te zijn. Ons advies is om de basis, zoals het grondwerk, de bestrating, de beplanting, het gazon en de erfafscheiding goed te doen. Die luxe overkapping of mooie tuinverlichting kan altijd later nog worden geplaatst, zonder de tuin helemaal op de schop te moeten gooien. Je bent dan toch uit de modder van de bouwplaats en kunt in principe genieten van een mooie tuin. Voor de extra luxe finishing touch kun je dan altijd nog doorsparen.

Kosten, prijs en offerte

Het laten aanleggen van een nieuwbouwtuin is maatwerk en dus is het lukraak noemen van prijzen lastig. Je kunt je vast voorstellen dat de kosten afhangen van jouw situatie en de keuzes die je maakt. Laten we kijken naar wat zoal invloed heeft op de prijs:

  • De grootte van je tuin en de mate van luxe – groot en luxe is duurder dan klein met budgetkeuzes

  • Prijsniveau van materialen – het prijsverschil tussen bijvoorbeeld tegels is groot

  • Bouwkundige elementen – een overkapping of vijver drijft de prijs snel op

  • Bereikbaarheid – of de tuin bereikbaar is met machines, handwerk is per definitie duurder

  • Grondwerk – in welke mate de grond verbetert moet worden

  • Erfafscheidingen – soms inbegrepen bij de bouw, vaak niet

 
 
 
exclusieve-achtertuin-turnhout-vlaanderen-1
nieuwbouwtuin-aanleg-vught-1

Geef een reactie

    This form is powered by: Sticky Floating Forms Lite