• Als Tuinaannemer regelen we álles voor je
  • Totaalontzorging zonder zorgen

Welke houtsoort kies je voor je vlonderplanken?

Een blog met bruikbare tips en inspirerende voorbeelden

vlonder-houtsoorten-hardhout-padouk-massaranduba-ipe-cumaru-800x600

Heb je nog niet besloten welke uitstraling je vlonder precies moet krijgen en je nog niet verdiept in welke materiaaleigenschappen passen bij jouw wensen? Dan is deze blog handig voor jou. We vertellen je over de voor- en nadelen en uitstraling van verschillende houtsoorten waarin je je vlonderplanken kunt kiezen. Ook ontdek je de mogelijkheden van composiet vlonders, daarmee ervaar je de voordelen van kunststof en geniet je tóch van de natuurlijke uitstraling van hout.

Wil je een vrijblijvend advies of heb je concrete plannen waar we je bij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

De meest voorkomende houtsoorten op een rijtje

Hardhout

Sinds jaar en dag is hardhout de populairste houtsoort voor tuinvlonders. Hardhout is duurzaam en erg hard, waardoor het zich goed kan weren tegen schimmels en insecten. Je hoeft het niet te behandelen en het heeft een extreem lange levensduur. Door de hardhout van het hout kan er ook geen water indringen, wat bij andere houtsoorten voor rotting zorgt. Daarom is hardhout ook uitermate geschikt voor gebruik in of direct op de grond. Hardhout wordt daarom ook vaak gebruikt voor het onderliggende balkengeraamte van een vlonder.

De meeste hardhoutsoorten komen uit de Tropen of andere exotische gebieden. De uitstraling ervan is dan ook vaak exotisch met donkere bruin- en roodtinten. De associatie met illegale boskap is snel gelegd, maar dat is niet altijd terecht. Als je hardhout met een FSC-keurmerk koopt, heb je de garantie dat het hout duurzaam is gewonnen.

Hardhout komt van ver, heeft een exclusieve uitstraling en is zeer duurzaam. Het is een prachtig materiaal voor vlonderplanken, maar komt wel met een hoge prijs. Het is aan jou om te bepalen of je daar budget voor wilt en kunt vrijmaken.

Eiken

Met een eikenhouten vlonder geef je prachtige rustieke, landelijke en robuuste uitstraling aan je tuin. Eiken is sterk en duurzaam, je hoeft het niet te behandelen voor een lange levensduur. Ook geeft eikenhout een smaakvolle, karakteristieke en warme sfeer aan je tuin. Prachtig bij een oer-Hollandse woonboerderij, maar net zo mooi bij een moderne woning. Het is één van meest exclusieve en chique houtsoorten en heeft daarom een bovengemiddelde prijs. Als je die investering kunt en wilt doen, heb je wel écht iets bijzonders met een wow-factor in je tuin.

Steigerhout

Steigerhout is niet echt een houtsoort, maar dankt zijn naam aan de bouw. Daar worden vurenhouten planken gebruikt op bouwsteigers. Afgedankt steigerhout wordt door andere branches hergebruikt, bijvoorbeeld om buitenmeubels of vlonders van te maken. Het heeft daardoor een typisch ‘geleefd’ en authentiek uiterlijk, dat bij velen in de smaak valt. Bovendien is het een zeer betaalbare houtsoort. Echter, vuren is eigenlijk niet geschikt voor langdurig buitengebruik. Onbehandeld zal het snel gaan rotten. Daarom wordt steigerhout vaak geschilderd of gebeitst. Steigerhout wordt ook vaak voorzien van een ‘white wash’ of ‘grey wash’ voor een brocante en verweerde look.

Douglas

Douglas is dé populairste houtsoort van gebruik in de tuin op dit moment. Die trend heeft zich een paar jaar geleden ingezet en zal voorlopig niet over gaan. Douglas is sterk en onbehandeld relatief duurzaam. Ook is het breed toepasbaar, niet zo prijzig en heeft een robuuste en warme uitstraling die bij velen in de smaak valt. Douglashout wordt met name gebruikt voor schuttingen en tuingebouwen als overkappingen, veranda’s, tuinhuizen, carports en pergola’s. Voor een vlonder kun je het ook gebruiken, maar houd er rekening mee dat het snel splintert.

Siberische Lariks

Deze houtsoort komt uit Rusland, waar een kouder klimaat heerst dan in de gebieden in West-Europa waar we Douglashout vandaan halen. Siberisch Lariks groeit door dat koudere klimaat minder snel dan Douglas, wat zorgt voor een zwaardere en dichtere structuur met een wat hogere duurzaamheid dan Douglas. Toch ligt de duurzaamheid dichter bij Douglas dan bij hardhout of eiken.

Steenschotten

Steenschotten worden gefabriceerd voor ambachtelijke steenfabrieken. Ze bestaan uit hardhouten planken die ijzer of staal aan elkaar zijn verbonden. Als bakstenen net uit de oven komen, worden ze op deze schotten gelegd om te drogen. Door de warmte krijgt het hout een verweerde uitstraling. De worden soms gebruikt als vlonder en passen bijvoorbeeld perfect in een industriële tuin met een urbanlook.

vlonder-houtsoorten-eiken-rhombus-800x600
Oer-Hollands eiken, prachtig voor een robuuste vlonder
vlonder-houtsoorten-hardhout-padouk-massaranduba-ipe-cumaru-800x600
Hardhout geeft een warme en exotische look aan je vlonder

De nadelen van een houten vlonder

Hout kan erg glad worden door regen en door groene aanslag, wat vooral ontstaat in de wintermaanden. Je kunt die groene algenlaag verwijderen met een hogedrukspuit, maar daardoor spuit je de vezels van het hout open. De vlonderplanken gaan daardoor ‘pluizen’, wat er niet zo mooi uitziet. Ook zijn er maar een paar houtsoorten die écht duurzaam zijn, waarmee je vlonder een lange levensduur heeft. En die houtsoorten zijn nou net het duurst. Tot slot verkleurt hout van nature naar een grijstint door uv-straling van de zon. Je kunt hout schilderen of beitsen om dat te voorkomen, maar anderen vinden zo’n grijze look juist charmant. Of dit een nadeel is, is daarom smaak. Als je hoe dan ook voor de geheel natuurlijke uitstraling van hout wilt gaan, zul je deze nadelen voor lief moeten nemen.

Een composiet vlonder

Wij zijn fan van composiet vlonders, heb je daar al eens kennis mee gemaakt? Composiet is een materiaal dat bestaat uit een menging van houtvezels en kunststofvezels. Die worden gebonden door een epoxylijm en zo in een mal tot vlonderplanken gevormd. Composiet benadert de natuurlijke uitstraling van hout een stuk meer dan kunststof. De duurdere varianten zijn nauwelijks van hout te onderscheiden. En toch profiteer je van de voordelen van kunststof.

luxe-composiet-vlonder-veldhoven-800x600
Een vlonderterras van composiet in antraciet
grote-composiet-vlonder-overkapping-cortenstaal-zwevend-dak-brecht-vlaanderen-800x600
Een composiet vlonder onder een moderne overkapping

Geef een reactie

    This form is powered by: Sticky Floating Forms Lite