tuinhuis-overkapping-douglas-glaswand-loungeset-3-800x600

Het is je in je omgeving vast opgevallen dat overkappingen en veranda’s haast als paddenstoelen uit de grond schieten! In deze blog ontdek waarom overkappingen toch zo populair zijn. Lees zeker verder als je overweegt er één aan te schaffen, want je komt te weten of een overkapping bij je past. We vertellen je wat een overkapping is en waar je die voor kunt gebruiken. Wil je vrijblijvend een goed advies ontvangen voor een overkapping in jouw tuin? Neem dan contact met ons op. 

Een overkapping, wat is dat?

Het is maar net wat je ervan verwacht, maar volgens de Van Dale is een overkapping een kap waarmee een ruimte overdekt is. We zouden het zelf graag beschrijven als een bijgebouw of aanbouw waarvan in ieder geval de voorzijde open is. Voor de andere zijdes kun je zijwanden kiezen, maar het hoeft niet. Een overkapping kan dan ook gewoon een dak op palen zijn.

En een veranda, wat betekent dat en wanneer kies je daarvoor?

De termen ‘overkapping’ en ‘veranda’ worden door de consument en aanbieders vaak door elkaar gebruikt. Naar ons idee is een veranda een overkapping met een (verhoogde) houten vlonder en een typerend houten hekwerk tussen de staanders. Dat concept is vrij traditioneel: het doet wat Amerikaans aan. Zeker als je het hekwerk uitvoert met gekruiste balken, zoals daar veel wordt gedaan. Waarom voor een veranda kiezen? Het is een kwestie van smaak of het concept van een veranda je aanspreekt. Je kunt er uiteraard je eigen draai aan geven.

28
Een overkapping
IMG_52771-1200x900
Een veranda

Overdekte leefruimte in je tuin

We zitten met lekker weer graag massaal buiten in eigen tuin. Steeds vaker doen we dat onder een overkapping. We zien de overkapping steeds meer als een verlengstuk van de woning of woonkamer, een soort tuinkamer. Je kunt daar dezelfde activiteiten doen als binnen. Heerlijk loungen, koken, dineren en ontspannen met diegenen die belangrijk voor je zijn. Even de dagelijkse hectiek vergeten, fijn!

De openheid van een overkapping kan erg prettig zijn. Je kunt er vrij in en uit lopen, dat is lekker praktisch. En ook het vrije uitzicht vanuit de overkapping op je tuin is prettig. Contact met de natuur brengt je immers tot rust. Zie jij jezelf al zitten?

Waarom voor een overkapping kiezen?

  • Je verlengt het buitenseizoen, omdat je vaker buiten kunt zitten
  • Je kunt tot later in de avond buiten zitten, omdat warmte onder de kap blijft hangen
  • Je voegt een schaduwrijke verblijfsruimte toe aan je tuin

Je auto, fiets, camper of caravan droog parkeren

Een overkapping kun je ook gebruiken om je bezittingen te stallen. Vaak gaat het om voertuigen, waarvoor men geen plek in huis heeft. Je spreekt in dat geval ook wel van een carport.

Waarom voor een overkapping kiezen?

  • Je beschermt je voertuigen tegen weersinvloeden
  • Je verlengt zo de levensduur
  • Je hebt minder snel last van roest en viezigheid, zoals groene aanslag
IMG_6352
Een carport met schuin pannendak
carport-dorst-douglas-plat-dak
Een carport met plak dak

Afdak voor je jacuzzi

Heb je een jacuzzi of hottub in je tuin? Je kunt overwegen om er een overkapping overheen te zetten. Zo blijft de stoom onder de kap hangen en blijft het daar heerlijk warm. En voortaan kun je ook met slecht weer in het warme bubbelwater springen!

Berging of houtopslag

Door de openheid van een overkapping, is het de ideale plek om stookhout te laten drogen. De wind kan er namelijk bij, maar de regen niet. Zo is het ontsteken van je openhaard of vuurkorf voortaan een eitje. Je kunt een overkapping ook gebruiken als berging, maar wij raden je aan om dan te kiezen voor een tuinhuis. Je kunt eventueel voor een tuinhuis met overkapping kiezen, zodat je én spullen kunt opbergen én een overdekte leefruimte aan je tuin toevoegt.

Geef een reactie

    This form is powered by: Sticky Floating Forms Lite