• Als Tuinaannemer regelen we álles voor je
  • Totaalontzorging zonder zorgen

Waar moet je op letten als je een vlonder koopt?

Een blog met bruikbare tips en inspirerende voorbeelden

exclusieve-achtertuin-turnhout-vlaanderen-1-1024x768

Een vlonder koop je misschien maar één keer in je leven, dus het is begrijpelijk niet alles opties voor jou voor de hand liggen. Met deze blog helpen we je een eindje op weg om de juiste keuzes te maken. Waar moet je precies op letten als je een professional zoekt voor de bouw van je vlonder? Ontdek het snel! Wil je een vrijblijvend advies of heb je concrete plannen waar we je bij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Het onderliggende frame

Hardhout versus andere houtsoorten

Vlonderplanken worden doorgaans op een houten lattenframe bevestigd. Dat lattenframe bevindt zich dus uit het zicht onder de planken. Het advies is om dit geraamte te allen tijde uit te voeren in hardhout, omdat het in direct contact staat met oppervlaktewater en de bodem. Andere houtsoorten zullen binnen een paar jaar gaan rotten, waardoor je vlonder verzakt of zelfs niet meer bruikbaar is. Je kunt de onderliggers bijvoorbeeld uitvoeren in azobé, een goede hardhout soort.

Door gelamineerde balken te pakken, voorkom je kromtrekken. Dat kromtrekken doet hout van nature, omdat een boom nooit perfect recht groeit. Een kromtrekkende ligger kan voor een bult of kuil in je vlonderplanken zorgen. Bij het lamineren worden verschillende houtlagen in tegengestelde trekrichting op elkaar verlijmd, waardoor de trekkrachten elkaar opheffen. Deze balken blijven dus een stuk rechter dan reguliere hardhouten balken.

Verhoogd of gelijkvloers

Een vlonder ligt standaard gelijkvloers, op gelijke hoogte met de rest van de tuin. Je kunt deze voor een dynamischer en speelser effect ook verhoogd maken, bijvoorbeeld met een opstaphoogte van zo’n 15 cm (gelijk aan één traptrede). Met kleine kinderen is dat wat minder handig en als je van plan bent vaak met een dienblad vol spullen je vlonder op te lopen, is het ook wat minder praktisch. Het laat je vlonder wel prachtig in het oog springen, zo wordt het een ware eyecatcher in je tuin. Als je de aandacht op andere zaken wilt vestigen, is het aan te raden om je vlonder gelijkvloers te houden.

composiet-vlonder-nootbruin-verhoogd-1
Het onderliggende geraamte van hardhout
eenvoudige-vlondertuin-zaltbommel-1200x900
Het onderliggende geraamte van hardhout

Legwijze planken

Glad of ribbel / met of zonder groeven / glad of profiel

Traditioneel hebben vlonderplanken een geribbeld profiel, met groeven in de richting van de lange zijde. Vlonders werden eerst namelijk altijd van hout gemaakt en dat heeft de eigenschap om glad te worden bij regen en door groene aanslag in de koudere maanden. De groeven zorgen dan voor extra grip, waardoor slipgevaar afneemt. Hardhouten planken worden om deze reden nog steeds standaard met ribbels uitgevoerd.

Echter, er zijn nu ook composiet vlonderplanken op de markt, die uit een veel stroever materiaal zijn vervaardigd. De ribbels zijn daarbij dus niet meer nodig, maar zijn alsnog aan één zijde van deze planken gefreesd. Je kunt composiet vlonderplanken met deze geribbelde zijde naar boven gebruiken, maar ook de kant zonder ribbels is bruikbaar. Het is maar net wat jij mooier vindt.

Legrichting: horizontaal, verticaal of diagonaal

De ruimtelijke werking van je tuin, hoe breed en diep deze lijkt, kun je beïnvloeden met de legrichting van je vlonderplanken. Is je tuin niet zo diep? Door je vlonder in de lengte te leggen, oogt je tuin langer. Andersom kun je een smalle en lange tuin breder laten lijken door de planken verticaal te leggen. Wat is horizontaal en wat is verticaal? Vanuit welke positie bekijk je dat? Meestal ga je uit van de kijkrichting vanuit de woning richting de tuin. Je kunt echter ook uitgaan van de kijkrichting vanuit bijvoorbeeld het terras of de overkapping die je vaak gebruikt.

Je kunt je vlonder ook diagonaal leggen. Diagonale lijnen laten je tuin hoe dan ook groter lijken. Dit komt doordat de schuine lijnen je ogen naar de verste hoeken van de tuin leiden. Ook geeft een diagonale vlonder een extra luxe effect. Diagonaal werken zorgt wel voor veel zaagverlies en dat is zonde van je dure vlonderplanken. Een diagonale vlonder is ook duurder, omdat het meer tijd kost om de planken in de juiste schuinte te zagen. Daarom wordt daar niet zo vaak voor gekozen.

De breedte van de vlonderplanken

Niet alleen de legrichting, maar ook de breedte van je vlonderplanken zorgt voor een bepaald optisch effect. Als je een grote tuin hebt, kun je het beste voor brede planken gaan. In kleinere tuinen komen smallere planken beter tot hun recht. Bovendien laten deze je tuin groter lijken.

composiet-vlonder-loungeterras-loungeset-vlaanderen-brecht-1200x900
Een vlonder met ribbelprofiel
luxe-composiet-vlonder-veldhoven-1200x900
Een egale vlonder zonder ribbels

Blind schroeven

Vlonderplanken van composiet en ook steeds meer houten vlonderplanken kun je tegenwoordig ‘blind schroeven’. Dat betekent dat je geen schroefkoppen bovenop de planken meer in het zicht hebt. Deze planken zijn uitgerust met groeven aan de zijdes, waar je een metalen clips in kunt klemmen. Zo’n clip wordt gemonteerd op het onderliggende geraamte van de vlonder, vaak een balkenlaag van hardhout. De clips houden de planken bij elkaar, waardoor het niet nodig is om deze vast te schroeven. Blind schroeven geeft een strakkere uitstraling, waarbij je niet hoeft na te denken of je schroeven wel mooi met elkaar zijn uitgelijnd.

Wat mag van de wet?

Is een vlonder een bouwwerk?

Dit is een discutabele vraag, waarover wel eens conflicten zijn geweest tussen gemeentes en bewoners. De jurisprudentie zegt dat een vlonder los op de ondergrond ligt en daarom geen bouwwerk is. Ook een vlonder als dakterras wordt om die reden niet als bouwwerk gezien. Een vlonder telt dan ook niet mee in de oppervlakte die je maximaal mag ‘bebouwen’. Wil je een verhoogde vlonder maken? Dan kan het anders worden uitgelegd. De piketpalen die je daarvoor gebruikt, worden namelijk in de grond geslagen. Er kan dan sprake zijn van een bouwwerk.

Heb je een vergunning nodig voor een vlonder?

Normaliter heb je geen vergunning nodig. Maak je een vlonder aan de waterkant, waarbij het water in de openbare ruimte is gelegen? Dan gelden andere regels. Is het een vlonder die op het water drijft, dan kun je vergunningsvrij bouwen. Wil je de vlonder fixeren in de grond? Dan is het nodig om een vergunning aan te vragen bij de gemeente.

Geef een reactie