• Als Tuinaannemer regelen we álles voor je
  • Totaalontzorging zonder zorgen

Je tuingebouw isoleren, verwarmen en koel houden

Een blog met bruikbare tips en inspirerende voorbeelden

tuinhuis-overkapping-douglas-antraciet-gepotdekseld-plat-dak-vlijmen-800x600

Twijfel je of je jouw tuinhuisoverkapping of veranda moet isoleren? Of wil je weten wat voor isolatiemogelijkheden er zijn? Je ontdekt het in deze blog. Verder vertellen we je hoe je je tuingebouw kunt verwarmen en koel kunt houden. Of het nu gaat om een overdekte verblijfsruimte in je tuin of een opbergplek voor tuinspullen, isoleren en verwarmen kan een goede optie zijn.

Wil je een vrijblijvend advies of heb je concrete plannen waar we je bij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Isoleren

Wel of niet isoleren, waarom?

Daken
Het isoleren van het dak is een goede manier om condensvorming tegen de onderkant van het dak te voorkomen en zo schimmels te weren. Zonder isolatie in het dak ontstaat er een koudebrug tussen de bovenkant en onderkant van het dak, waardoor condens kan ontstaan. Dat is vooral het geval op plekken waar geen tocht staat. Bij een afgesloten ruimte, zoals een tuinschuur, wordt daarom vaker voor dakisolatie gekozen dan bij een open constructie, zoals een overkapping of veranda. Echter, ook bij zo’n open constructie kan in de hoeken van het dak condens (en dus schimmel) ontstaan. Het tocht daar immers veel minder. Dakisolatie is daarom hoe dan ook de (kosten)overweging waard.

Wil je kiezen voor een lichtkoepel of lichtstraat in het dak? Dan kun je deze voor een hogere isolatiewaarde laten uitvoeren in dubbelwandig kunststof of HR++-glas.

Vloeren
Vloerisolatie is aangenaam als het een verblijfsruimte betreft. Het is een stuk behagelijker in jouw tuingebouw als er geen kou vanaf de vloer optrekt. Echter, het heeft eigenlijk alleen effect in een afgesloten ruimte. Je kunt je vast voorstellen dat vloerisolatie in een open overkapping waar het tocht weinig effect heeft.

Wanden
Ook het isoleren van wanden zorgt ervoor dat het behagelijker is in jouw overdekte verblijfsruimte in de tuin. Ook voor het opbergen van spullen in bijvoorbeeld een tuinschuur kan het gunstig zijn om de wanden te isoleren. Het zal daardoor droger worden, wat schimmel in bijvoorbeeld stoelkussens of je parasol voorkomt.

Hoe isoleren?

Je brengt de isolatie nooit in het zicht aan. Je stort bijvoorbeeld een betonvloer over je vloerisolatie. Of je werkt wandisolatie af met plaatmateriaal of een wand met planken, zoals aan de buitenzijde van je tuingebouw.

Welke isolatie?

Voor dakisolatie en vloerisolatie kun je het beste PIR-platen gebruiken. PIR is een schuimvormig isolatiemateriaal. Een bekende en goede fabrikant van deze platen is Kingspan. Voor wandisolatie kun je ook steenwol gebruiken, zoals in de bouw in buitenmuren ook veel wordt gedaan.

composiet-vlonder-overkapping
tuinhuizen-overkappingen-maatwerk-ambachtelijk

Verwarmen

Hoe verwarmen en welke verwarming / heater?

Isoleren zorgt er vooral voor dat jouw tuingebouw droog en schimmelvrij blijft en dat de kou eruit blijft. Dat is natuurlijk wat anders dan echt verwarmen. Dat kun je in combinatie met isoleren natuurlijk ook doen. Je kunt bijvoorbeeld een heater ophangen, op gas of elektriciteit. Je kunt ook een radiator ophangen die is aangesloten op de centrale verwarming. Of je werkt met vloerverwarming.
Koel houden

Isolatie houdt in de wintermaanden niet alleen de kou uit je tuingebouw. In de zomermaanden werkt isolatie andersom: het zorgt ervoor dat het lekker koel blijft. Dat is bijvoorbeeld prettig als je op een warme zomerdag toch een aangename temperatuur in je overkapping, veranda of tuinhuis wilt ervaren.

Ventileren

Ventileren is eigenlijk alleen nodig in afgesloten ruimtes, zoals in een tuinschuur. Daar staat geen trek en kan dus condens vormen, waardoor schimmel ontstaat. Door de ruimte te laten luchten, trekt het vocht weg. Dit werkt nog beter in combinatie met het verwarmen van de ruimte, waardoor het er überhaupt minder vochtig is.

houten-schuur-turnhout-1200x900-2
moderne-loungetuin-strijen-loungehoek-overkapping-1200x900-1

Geef een reactie