terras-betontegels-vught-nieuwbouw-800x600

Welke buitentegels kies jij voor je terras, oprit of tuinpad? Je hebt misschien al ervaren dat er veel valt te kiezen. Er is vast iets op de markt dat bij je smaak, verwachtingen en portemonnee past, maar krijg het maar eens gevonden… We helpen je daar graag bij! In deze blog duiken we in de wereld van tuintegels en beantwoorden we je vragen.

Wil je een vrijblijvend advies of heb je concrete plannen voor tuinaanleg waar we je bij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Waarin verschillen tuintegels en hoe uit zich dat in kwaliteit?

Hoewel er nog wat andere soorten te kiezen zijn, bestaat de markt voor tuintegels voornamelijk uit tegels van beton en tegels van keramiek. We leggen hierna graag de verschillen uit, zodat jij ontdekt wat bij je past.

Tuintegels van beton

Verschillen in de toplaag
Deze tegels worden gemaakt door beton in een mal te laten uitharden. Vaak is de bovenzijde van zo’n tegel, de toplaag, afgewerkt met een mooie kleur of een leuk patroon. Beton heeft van nature een relatief open en ruwe structuur waar vuil, zoals groene aanslag, aan kan hechten. Bij de wat duurdere betontegels zijn deze nadelen maar minimaal merkbaar, doordat de toplaag van een betere kwaliteit is. Bij zo’n betere toplaag zijn de poriën van het beton zo goed mogelijk gedicht, zodat de openheid van het materiaal afneemt en vuil minder snel hecht. Een duurdere toplaag behoudt ook langer zijn kleur en is over het algemeen minder krasgevoelig.

Gunstige prijs/kwaliteit-verhouding
Betontegels kunnen direct in een zandbedding worden gelegd, dus er is geen ingewikkeld grondwerk benodigd. Ook kunnen ze met een normale trilplaat worden afgetrild, waardoor de bestrating er nog strakker uitziet. Het leggen van betontegels is dus relatief eenvoudig en goedkoper dan het leggen van keramische tegels. Betontegels zijn vanwege hun gunstige prijs/kwaliteit-verhouding al sinds jaar en dag mateloos populair. Betontegels verweren in meer of mindere mate door de jaren heen door weersinvloeden. Door zonlicht zal de kleur van de tegel teruglopen en er zal vuil aan de tegel gaan hechten.

Keramische tuintegels

Ervaar een exclusieve uitstraling
Keramische tegels worden gemaakt door klei in een hete oven te bakken. Een uiterst duurzaam product dat lang zijn exclusieve uitstraling behoudt. Kleurecht, krasbestendig en veel minder gevoelig voor groene aanslag en andere vuilaanhechting. Deze luxe tegels worden veel toegepast bij exclusieve villawoningen. Wij zijn fan van keramiek, maar naar onze mening kan een tuin ook prachtig zijn zonder exclusieve materialen. De wow-factor kan ook zitten in een bijzondere tuin die een persoonlijk verhaal vertelt of bijvoorbeeld mooie beplanting.

Ingewikkelde ondervloer
Voor het toepassen van reguliere keramische tegels, moet je tuin normaliter worden afgegraven om vervolgens een ondergrond aan te brengen van gebroken puin en een cementvloer. Keramiektegels zijn doorgaans namelijk dun en kunnen zonder zo’n ondergrond (dus op een normale zandbedding) scheuren bij strenge vorst. Het maken van zo’n goede ondervloer is behoorlijk arbeidsintensief en kostbaar en daarom was keramiek voor buiten lange tijd niet zo populair voor de man met de ‘normale portemonee’.

De oplossing vanuit de markt
Sinds een aantal jaar is het gebruik van keramische tuintegels bereikbaarder geworden door de Geoceramica-lijn van het Nederlandse merk MBI. Deze tegels bieden het beste van 2 werelden: de voordelen van beton én de looks van keramiek. Door de dunne keramische tegel te verlijmen op een betontegel, kan deze net als normale betontegels in een zandbedding worden gelegd. Er is dan geen ingewikkelde ondergrond nodig. Optisch ziet je terras er exact zo uit als bij de keuze voor keramische tegels en je ervaart dezelfde kwaliteit. Deze tegels zijn qua koop wat duurder dan reguliere keramiektegels, maar met het laten leggen erbij ben je een stuk goedkoper uit.

nieuwbouwtuin-aanleg-vught
Een terras van betontegels in de maat 60 x 60 cm
moderne-loungetuin-strijen-keramisch-terras
Een terras van Geoceramica-tegels in de maat 60 x 60 cm

Wat zijn de beste tuintegels?

De ‘beste’ tuintegel bestaat eigenlijk niet. Zoals je hiervoor hebt gelezen, is keramiek in feitelijke zin beter dan beton. Het is een chiquer product met een blijvend mooie look, maar het is ook veel duurder. Wat een goede keuze is, hangt als je het ons vraagt niet alleen samen met kwaliteit. Even belangrijk is of je het product kunt en wilt betalen en of je daar een goed gevoel bij hebt. Stel: je wilt je tuin laten renoveren en daarbij een nieuw tegelterras laten en overkapping laten plaatsen. Met keramische tegels kom je misschien in de knoei met je budget en zal die overkapping er de eerste jaren niet komen. Het kan een bewuste keuze zijn om die in een tweede fase te bouwen, maar wellicht past het plaatsen van de overkapping wél in je budget als je voor een betontegel kiest. Waar doe je dan verstandig aan? De keuze is aan jou…

Waar op letten bij het kiezen van tuintegels?

Welke tuintegels worden niet warm, donkere of lichte?

Zwart absorbeert warmte, terwijl wit juist warmte afstoot. Donkere tegels zullen dan ook warmer worden dan lichte tegels. Onze ervaring met donkere tegels is dat die in de felle zomerzon zomaar tot 50 graden kunnen opwarmen. Dat is oncomfortabel om met blote voeten of sokken op te lopen. Is het dan af te raden om voor donkere tegels te gaan? Niet per sé. Als donkere tegels in jouw tuin een mooi contrast geven ten opzichte van lichte, kun je er weloverwogen toch voor kiezen. In een tuin op het Zuiden is het warm worden van tegels ook een groter issue dan in een tuin die anders is gelegen.

Het combineren van verschillende tegels

Wil je een grotere oppervlakte betegelen, dan kan het een goede keuze zijn om voor bijvoorbeeld twee verschillende tegels te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor twee kleuren en de één gebruiken voor terrassen en de ander voor paden. Of de één onder je overkapping en de ander erbuiten. Dit geeft je tuin een wat dynamischer karakter, het geheel wordt spannender om naar te kijken. Zorg er wel voor dat je twee contrastkleuren kiest die genoeg van elkaar afwijken. Dat geeft het mooiste effect. En zeker bij betontegels, waarvan de kleur door de loop van de jaren vervaagd, is dat een handige keuze. Behalve een andere kleur, kun je ook voor twee soorten tegels met een afwijkend formaat kiezen. Door bijvoorbeeld rechthoekige 30 x 60 cm tegels in een halfsteens verband af te wisselen met vierkante 60 x 60 cm tegels, creëer je een speels effect.

Tuintegels met een motief, patroon of houtlook

Wil je je tuin nog speelser maken? Dan is een tegel met een opvallend motief of patroon een interessante optie. Best smaakgevoelig en gedurfd, want de meeste mensen kiezen voor een neutrale effen tegel. Maar het draagt wel bij aan sfeer en een luxe uitstraling. Ga bijvoorbeeld voor een mediterrane mozaïekbedrukking of een prachtige houtlook, waarmee je de sfeer van een vlonder nabootst. Je moet ervan houden, maar het trekt wel de aandacht en accentueert het meubilair en de accessoires. Zo kun je van jouw terras een ware eyecatcher maken. Ons advies is om geen grote oppervlakken te bestraten met zulke tegels, dat oogt te druk. Subtiliteit is hier het toverwoord. Zo’n tegel her en der geeft al een groots effect. Of je maakt er bijvoorbeeld een kleiner vlak mee onder je eettafel, wat de look heeft van een buitentapijt.

Tuintegels voor een oprit, waar een auto op kan

Wil je je oprit betegelen? Kies dan tegels met een dikte van ten minste 6 cm in plaats van de gebruikelijke 4 cm of dunner. Deze dikkere tegels zijn speciaal gemaakt voor opritten en dus bestand tegen het gewicht van auto’s en zwaardere voertuigen, zoals de bus of vrachtwagen van een pakketbezorger. Echter, het gebruik van (grote) tegels op de oprit kent wel een nadeel. Na jaren van op- en afrijden over hetzelfde stuk, kan spoorvorming ontstaan. Hoe goed de oprit ook is gemaakt, dat is vrij normaal (zeker in gebieden waar de ondergrond zakt). Hoe groter de tegel, hoe meer deze zullen gaan ‘steken’ (hoogteverschillen en kantelen ten opzichte van elkaar) door spoorvorming. Opritten worden daarom vaak van klinkers of kleinere tegels gemaakt, omdat het onderling zakken daarvan minder problematisch is.

Wat kun je doen als je tuintegels naar beneden zakken?

Of je tuintegels nu op een oprit liggen of niet, naar verloop van tijd zullen ze wat gaan verzakken. Dat is normaal. Jouw tuinspecialist kan de zandbedding onder de tegels nog zo goed ‘verdichten’ met een trilplaat, over de jaren heen zal het zand toch wat nazakken. Ook kan er zakking in de ondergrond (de bodemlaag onder de bedding) plaatsvinden. Vooral in veengebieden zakt de bodem aanzienlijk, maar ook op stabielere zandgronden is deze zetting normaal. Ons advies is om je tegels opnieuw te laten leggen als ze dermate scheef liggen dat struikelgevaar ontstaat of dat je je er teveel aan stoort. Vaak ontstaat die situatie na een jaar of 15 en valt het samen met het uit de mode raken van de bestrating. Veel mensen kiezen in plaats van opnieuw straten daarom direct voor andere tegels.

combineren-van-tuintegels
Het combineren van twee tegelsoorten met een afwijkend formaat en/of patroon, maakt je tuin speelser
strakke-pergola-tuin-eindhoven-3
Toch kan ook het gebruik van één soort een goede keuze zijn, het geeft een rustig beeld

Tuintegels wel of niet voegen?

Waarom voegen helpt tegen onkruid

Een ‘normale’ voeg bestaat vaak uit organische stof: een mening van zand, aarde en bijvoorbeeld bladresten of ander vuil dat een voedingsbodem vormt voor onkruid. Onkruid komt niet alleen door de voegen van onder de tegels, ook waaien onkruidzaden van bovenaf in de voegen. Door je tuintegels te voegen met een voegmortel tegen onkruid, zal dit probleem sterk verminderen. Zo’n voegmortel is een uitgeharde voeg waar geen onkruid in kan groeien.

Hoe dichtvoegen? En wat zijn de nadelen?

De voegmortels die op de markt verkrijgbaar zijn, kennen elk hun eigen verwerkingsmethode. De ene breng je als een nat papje aan met een trekker, de ander veeg je droog in en spray je af. De meeste voegmortels bestaan uit zand gemengd met één (chemische) component. Onze ervaring daarmee is dat de levensduur (te) kort is, de voegen breken snel en spoelen met een bui uit. Enkele voegmortels zijn op basis van 2 componenten, wat een sterker geheel vormt. Toch zijn we over die producten ook niet geheel tevreden. Voegmortels zijn overigens niet of maar beperkt bestand tegen het gebruik van een hogedrukreiniger. Als je daarmee je tegels wilt reinigen, is de kans groot dat zo’n voegmortel uitspoelt.

Welke tuintegels kun je voegen en bestaan er ook tegels zonder voeg?

In principe kun je elke tegel voegen, zolang de voegbreedte voldoet aan de eisen van het product dat je wilt gebruiken (vaak minimaal 3 mm). Echter, hoe gladder afgewerkt de tegel (zoals keramiek), hoe minder goed een voegproduct eraan hecht. Tegels worden vaak uitgerust met nokken aan de zijkant, om de voegbreedte automatisch gelijk te houden over de gehele oppervlakte. Bij tegels zonder nokken adviseren wij alsnog een voegbreedte van minimaal een paar mm te hanteren. Tegels zijn namelijk nooit 100% maatvast en met de voegen kun je ongelijkheden in tegels wegwerken tot een strak geheel.

langdurig-onkruidvrije-sierbestrating-luxe-gecoate-betontegels
Het voegen van tuintegels is prachtig en brengt gemak, maar de meeste voegproducten kennen helaas een korte levensduur
langdurig-onkruidvrije-sierbestrating-oude-gebakken-klinkers-nijmegen
Op klinkerbestrating houdt een voegmortel veel beter, de bredere voegen geven het product stevigheid

Waarom worden tuintegels groen?

Hoe en wanneer kun je het beste tuintegels schoonmaken?

Het makkelijkst reinig je buitentegels met een hogedrukreiniger. Zeker keramische tegels zijn daar goed tegen bestand. Die zijn zo hard, dat een waterstraal van 90 bar (de kracht van een doorsnee hogedrukreiniger) geen schade zal toebrengen. Bij betontegels is dat anders. Beton is een poreus product dat je nog poreuzer en ruwer maakt door gebruik van hoge druk. In principe geen ramp, maar de tegels zullen daarna sneller vies worden dan voorheen. Door de hoge druk zal ook de kleur van betontegels eerder vervagen.

Zonder hogedrukreiniger
Is er een alternatief voor het schoonmaken van betontegels? Je kunt de tegels boenen met groene zeep of bijvoorbeeld met producten van HG, zoals groene aanslag reiniger. Dat is wat meer werk, maar je houdt je betontegels dan wel langer mooi.

Welke tegels worden niet groen en blijven mooi zonder onderhoud?

In principe worden alle buitentegels groen, maar keramische tegels zullen door hun hardheid en weinig poreuze oppervlakte veel minder snel groen worden dan betontegels.

Impregneren of tuintegels met coating

Je kunt je tegels impregneren met een coating, waarmee je poriën dicht en daarmee het ontstaan van groene aanslag vertraagd. Dat is wel relatief prijzig en het effect is beperkt. Een betontegel met coating is dan ook niet hetzelfde als een keramische tegel.

exclusieve-achtertuin-turnhout-vlaanderen
De keramische tegels in deze tuin zullen niet zo snel groen worden en zijn bestand tegen reinigen met de hogedrukspuit
tuinrenovatie-zaltbommel-eindresultaat-1
In deze schaduwrijke tuin zullen deze betontegels relatief snel groen worden. Toch koos deze opdrachtgever ervoor, om binnen budget ook een vlonder te kunnen realiseren.

Wat kosten tuintegels per m²?

De prijs van betontegels
Met een prijs van €20,- tot €35,- per m² behoren betontegels tot het middensegment van de markt. Het prijsverschil binnen dit segment zit met name in de afwerking van de toplaag, zoals we eerder vertelden. Hoe duurder de betontegel, des te dichter de ervaring ligt bij die van een keramische tegel.

De prijs van keramische tegels
Reguliere keramische tegels kosten ongeveer €45,- tot €55,- per m². De Geoceramica-lijn is wat duurder, zo’n €60,- tot €85,- per m². Toch ben je met het leggen erbij gerekend een stuk voordeliger uit dan met de reguliere tegels.

Tuintegels kopen en laten leggen

Wat zijn de bijkomende kosten van het leggen?
Je kunt er grofweg vanuit gaan dat de kosten van het leggen ongeveer even hoog zijn als de koop van het materiaal, soms iets goedkoper. Het leggen van keramische tegels (en dus ook Geoceramica) is duurder dan het leggen van betontegels. Het materiaal is namelijk zó strak, dat een millimeter hoogteverschil tussen twee tegels al opvalt. Het leggen komt dus héél secuur en dat kost extra tijd.

Jouw specialst
Wil je een samen met een specialist de juiste keuze maken voor een tuintegel en die professioneel laten leggen? We helpen je graag verder! Neem je even contact met ons op?

Geef een reactie