douglas-overkapping-tuinhuis-antraciet-gepotdekseld-teteringen-800x600

Je wilt je tuin (opnieuw) laten aanleggen? Leuk, daar helpen we graag bij! We verzorgen een prachtig 3D tuinontwerp en regelen de aanleg als Tuinaannemer van A tot Z. Maar je wilt vast nu al weten wat dat dan allemaal gaat kosten. Het leven is immers al duur genoeg op het moment. Het antwoord is niet zo simpel: het hangt er natuurlijk ook maar net vanaf hoe groot je tuin is en wat je wensen zijn. Wij geven je in deze blog graag toch een globaal beeld van de kosten van complete tuinaanleg, tuinrenovatie en de aanleg van een nieuwbouwtuin. In het algemeen geldt: men onderschat de kosten vaak. Het is helaas waar: een tuin laten aanleggen kost je flink wat geld. Maar daar krijg je natuurlijk woongenot en een prachtige en professioneel aangelegde buitenruimte voor terug. We geven je graag een realistisch beeld. Wil je een vrijblijvend advies of heb je concrete plannen waar we je bij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Wat heeft invloed op de prijs van een nieuwe tuin?

Grote tuinen versus kleine tuinen

In principe geldt dat je voor een grote tuin een groter budget nodig hebt dan voor een kleine tuin. Er zijn simpelweg meer vierkante meters die een nieuwe invulling krijgen. Wel is een grote tuin per vierkante meter vaak goedkoper dan een kleine tuin. We leggen het uit. In een grote tuin is vaak plek genoeg voor een gazon en relatief veel planten. Groen helpt te ontspannen en brengt rust, sfeer en verkoeling in de tuin. Als je er plek voor hebt: zeker aan te raden! Gras en planten zijn ook de goedkoopste invulling van een tuin, dus het helpt je om de kosten te drukken.

In een kleine tuin is vaak weinig tot geen ruimte voor planten en gras. Zeker niet als je je tuin ook wilt gebruiken om te loungen, borrelen, een barbecue of buitendiner. Daarvoor zijn terrassen nodig die veel plek innemen. Een groot deel van de kosten zit met name in zaken die te maken hebben met die gebruiksfuncties: bestrating, overkapping, tuinverlichting. Het maakt een tuin tot een tuin zoals we die graag zien, maar het drijft ook de kosten op. Gezien gebruiksruimte het in kleine tuinen vaak wint van groen, is een kleine tuin relatief duurder. 

Tuinontwerp laten maken. Tuin laten aanleggen

Prijsniveau van ‘dode’ materialen

Voor jouw terrassen, paden en oprit kun je betonmaterialen uit het middensegment kiezen, maar je kunt ook voor luxere keramische tegels en gebakken klinkers uit het topsegment gaan. In beiden gevallen bruikbaar, maar de uitstraling is wezenlijk anders en de prijsverschillen zijn groot. Ook de toevoeging van andere niet-levende zaken, zoals luxe plantenbakken en tuinverlichting, maken een tuin snel prijzig. Hoe belangrijk een esthetisch geheel met de wow-factor voor jou is, heeft dus een grote invloed op de prijs van de tuin. Je kunt je vast voorstellen dat de prijs echt flink omhoog schiet als je én een grote tuin hebt én voor een luxueuze invulling wilt gaan.

Bouwkundige elementen, zoals houten tuingebouwen

Het kiezen voor een overkapte verblijfsruimte in de tuin is nog steeds een hele populaire keuze. Nederland zit graag in eigen tuin onder een mooie overkapping of veranda. Ook tuingebouwen om spullen op te bergen, zoals een tuinhuis of houten garage zien we veel. En wat dacht je van een carport om de auto droog te parkeren? Zo’n tuingebouw is meestal als losstaand onderdeel het duurste element van een tuin. Het geeft je tuin een prachtige uitstraling en je ervaart het buitenleven dan écht zoals het is bedoeld, heerlijk ontspannen! Maar de investering in je tuin wordt er wel groter door. Als het je te duur wordt, kun je altijd kiezen voor een fasering: de tuin nu laten aanleggen en de overkapping over een jaar of twee laten plaatsen. 

Complete tuinaanleg

Bereikbaarheid

Is je tuin slecht bereikbaar met grote machines, omdat je bijvoorbeeld geen achterom hebt? Dan moet er veel met de hand of met kleine machines gebeuren. We kunnen dan minder efficiënt werken en dat uit zich in meer arbeidsuren. Een slecht bereikbare tuin kan tot 15% duurder uitvallen.

De bestaande situatie

Betreft jouw project een tuinrenovatie? Dan komt het er vaak op neer dat de tuin eerst helemaal moet worden leeggehaald om deze vervolgens volgens je wensen opnieuw in te delen. Het laten leeghalen van de tuin is een beetje een vervelende kostenpost, want je begint daarvoor financieel eigenlijk negatief aan je tuinverbouwing. Je moet eerst kosten maken en pas dan kun je starten. Met onze machines kunnen we veel werk verzetten in korte tijd, maar toch zijn we vaak één of twee dagen bezig met de sloop. Om deze kosten uit te sparen, kun je ook zelf aan de slag gaan met het leeghalen. Hou er wel rekening mee dat het zwaar werk is en dat je wellicht uren staat te zwoegen op het uitsteken van een boomstronk, terwijl wij die met onze kraan met kleine moeite voor je verwijderen.

De verandering van de indeling

Stel, je huidige terras wordt vervangen door een nieuw terras. De hoeveelheid grondwerk valt dan mee, er is dan vaak al een goed zandbed op de juiste plek aanwezig. Kies je voor een tuinindeling waarbij de indeling helemaal anders wordt dan voorheen (of is er sprake van een nieuwbouwproject), dan komt daar het nodige grondwerk bij kijken. Het aanvoeren en afvoeren van de juiste hoeveelheid zand en aarde en het uitwisselen ervan in de tuin is een kostenpost waar je na afronding niet veel van terugziet. Helaas is deze uitgave essentieel voor een constructieve basis van je nieuwe tuin. Goed grondwerk verlengt de levensduur van je tuin aanzienlijk.

tuininrichting Breda Van Rijn Tuinoplossingen

Wat kost een nieuwe tuin bij ons?

Zoals je ziet, is de prijs van een tuin afhankelijk van meerdere factoren. Elk perceel is anders, qua vorm, formaat en ondergrond. Ieder heeft z’n eigen wensen, afhankelijk van levensfase, gezinssamenstelling en vrijetijdsbesteding. Niet iedereen heeft dezelfde financiële middelen beschikbaar of ervoor over om de tuin te laten doen. Een tuin is dus eigenlijk altijd maatwerk. Om je toch een idee van een benodigd budget te geven, vertellen we je graag wat anderen gemiddeld bij ons uitgeven. 

KLEINE TUINEN: €18.500,- tot €25.000,-

MIDDELGROTE TUINEN: €25.000,- tot €45.000,- 

GROTE TUINEN: €45.000,- tot €75.000,-

Overweeg je om jouw tuin door ons te laten ontwerpen en aanleggen? Dan komen we graag met je in contact! Wil je een vrijblijvend advies en een gratis offerte ontvangen? Vul dan onderstaand formulier in en wij gaan voor je aan de slag. Twijfel je nog of het voor investeren in je tuin nu het juiste moment is, juist nu het leven zo duur is? Er kan tóch een goed idee zijn! Lees onderstaande blog en laat je overtuigen. 

Voor ieder die kwaliteit in plaats van low-budget zoekt

Gratis Tuin Quickscan plannen

Wil je jouw tuinproject uitbesteden en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Plan dan nu jouw gratis Quickscan. Wij bieden oplossingen vanaf €22.500,-. Wij werken o.a. in Noord-Brabant, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland.


  Jouw tuinproject uitbesteden?

  Hoi, kennismaken?!

  "We helpen je graag verder! Samen komen we tot een doordacht plan, volledig naar jouw wens en binnen je budget."

  Zo werkt het

  1. Je ontvangt onze handige digitale brochure en we vragen je enkele foto’s van je tuin te sturen.
  2. We bellen voor een eerste advies en een prijsindicatie. Zo weet je direct of jouw plannen bij je portemonnee passen.
  3. We plannen een afspraak bij jou op locatie. We inspireren je en komen tot een haalbaar en betaalbaar plan.
  4. Je ontvangt een vrijblijvende en gespecificeerde offerte. Na jouw akkoord plannen we de werkzaamheden in.
  5. Jij hoeft niks te doen, als ‘tuinaannemer’ regelen wij álles! Na afronding kun je gaan genieten van jouw eigen paradijs!

  Geef een reactie

   This form is powered by: Sticky Floating Forms Lite