Leestijd: 7 minuten

Een nieuwe tuin koop je hoogstens een paar keer in je leven, dus je hebt de prijs misschien niet helemaal scherp. Bovendien is het een algemene vraag en hangt het antwoord af van je wensen en je budget. Eigenlijk is het eenzelfde vraag als “Wat kosten boodschappen in een supermarkt?”. Toch willen we je in deze blog een beeld van de kosten van tuinaanleg geven. Men onderschat de kosten vaak, dus het is helaas waar. Een tuin laten aanleggen kost je flink wat geld. We nemen je graag mee in keuzes die je kunt maken en geven je een realistisch beeld van de kosten.

Wil je een vrijblijvend advies of heb je concrete plannen waar we je bij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Wat heeft invloed op de prijs van een nieuwe tuin?

Grote tuinen

In principe geldt dat je voor een grote tuin een groter budget nodig hebt dan voor een kleine tuin. Er zijn simpelweg meer vierkante meters die een nieuwe invulling krijgen. Zelfs bij de keuze voor een sobere invulling, is er een behoorlijke investering nodig. Om de prijs te drukken, kiezen we voor een groot deel van de oppervlakte vaak een relatief goedkope invulling, zoals gazon en plantenborders. Dat groen rust en sfeer in de tuin brengt, is mooi meegenomen.

De trend is om binnen en buiten te verbinden. Steeds vaker ziet men de tuin als extra leefruimte. Een soort buitenkamer met meerdere verblijfsmogelijkheden, zoals loungen en dineren. De verhouding tussen ‘groen’ en ‘grijs’ moet wel in balans zijn. Een klein terras bij een grote woning en een groot gazon oogt niet natuurlijk. Je bent met een grote tuin en de wens om buiten te leven daarom ook gebonden aan een substantiële hoeveelheid dode materialen, zoals bestrating en vlonders. Deze materialen zijn relatief duur in aanschaf en verwerking, dus de prijs van het project stijgt daardoor snel.

Kleine tuinen

Een kleine tuin is niet altijd goedkoper dan een grote tuin. De oppervlakte is weliswaar kleiner, maar relatief gezien kiest men vaak voor een dure invulling. Ook met een kleine tuin is de wens vaak om de woonkamer naar buiten te halen, dus er zijn doorgaans veel ‘grijze’ meters en weinig goedkopere ‘groene’ meters. Als iemand met een kleine tuin voor een luxueuze invulling kiest, kan dat dus duurder uitvallen dan een grote tuin met veel groen.

Een kleine tuin
Een middelgrote tuin
Een grote tuin

Prijsniveau van ‘dode’ materialen

Voor jouw terras of vlonder kun je materialen uit het middensegment kiezen, maar ook uit het topsegment. In beiden gevallen kun je erop loungen en dineren, maar de uitstraling is wezenlijk anders. De prijsverschillen zijn significant, dus de mate waarin je een luxueuze uitstraling wenst is van grote invloed op de totaalprijs van jouw project. Je kunt je vast voorstellen dat de prijs echt flink omhoog schiet als je én een grote tuin hebt én voor een luxueuze invulling wilt gaan.

Bouwkundige elementen

Steeds vaker passen wij bouwkundige elementen toe in tuinen. Houten tuingebouwen bijvoorbeeld, zoals overkappingen en tuinhuizen, maar ook gemetselde plantenbakken. Deze elementen vergroten de benodigde investering aanzienlijk, maar geven wel een exclusieve uitstraling aan je tuin en verhogen je woongenot.

Prachtig, maar prijzig: oud-Hollandse gebakken bestrating. De koop van het materiaal ligt rond de €45,- per m2 en het leggen is arbeidsintensief
Nog duurder, maar zeer gewild momenteel, zijn keramische tegels. Kosten van het materiaal zijn €60,- tot €85,- per m2 en ook het leggen ervan is arbeidsintensief
Op deze oprit hebben we gewerkt met betonklinkers, die je koopt voor €20,- tot €35,- per m2. En het leggen ervan is relatief goedkoop. Ook zeker mooi, maar iets minder luxe.
Een terras van betontegels is de meest gekozen optie, want deze tegels zijn chique en toch betaalbaar: €20,- tot €35,- per m2. En het leggen ervan is relatief goedkoop.

Bereikbaarheid

Is je tuin slecht bereikbaar met grote machines, omdat je bijvoorbeeld geen achterom hebt? Dan moet er veel met de hand of met kleine machines gebeuren. We kunnen dan minder efficiënt werken en dat uit zich in meer arbeidsuren. Een slecht bereikbare tuin kan tot 15% duurder uitvallen.

De bestaande situatie

Betreft jouw project een tuinrenovatie? Dan komt het er vaak op neer dat de tuin eerst helemaal moet worden leeggehaald om deze vervolgens volgens je wensen opnieuw in te delen. Het laten leeghalen van de tuin is een beetje een vervelende kostenpost, want je begint daarvoor financieel eigenlijk negatief aan je tuinverbouwing. Je moet eerst kosten maken en pas dan kun je starten. Met onze machines kunnen we veel werk verzetten in korte tijd, maar toch zijn we vaak één of twee dagen bezig met de sloop. Om deze kosten uit te sparen, kun je ook zelf aan de slag gaan met het leeghalen. Hou er wel rekening mee dat het zwaar werk is en dat je wellicht uren staat te zwoegen op het uitsteken van een boomstronk, terwijl wij die met onze kraan met kleine moeite voor je verwijderen.

De verandering van de indeling

Stel, je huidige terras wordt vervangen door een nieuw terras. De hoeveelheid grondwerk valt dan mee, er is dan vaak al een goed zandbed op de juiste plek aanwezig. Kies je voor een tuinindeling waarbij groene en grijze invulling anders komt te liggen dan nu het geval is, dan komt daar het nodige grondwerk bij kijken. Het aanvoeren en afvoeren van de juiste hoeveelheid zand en aarde en het uitwisselen ervan in de tuin is een kostenpost waar je na afronding niet veel van terugziet. Helaas is deze uitgave essentieel voor een constructieve basis van je nieuwe tuin. Goed grondwerk verlengt de levensduur van je tuin aanzienlijk.

Je kunt je voorstellen dat het ten opzichte van een nieuwbouwtuin extra budget kost om van deze verwilderde tuin een prachtige moderne tuin te maken.
Toch is alles mogelijk: zie hier het eindresultaat! Kosten van dit project: ca. €30.000,-

Wat kost een tuin per m2?

Nu we weten wat de kosten van jouw tuinproject bepaald, kunnen we wat concreter kijken naar de daadwerkelijke kosten. Uiteraard is tuinaanleg maatwerk, maar over de gemiddelde prijs per vierkante meter durven we wel iets te roepen. Wil je een tuin met een redelijke hoeveelheid groen (bijvoorbeeld een gazon van graszoden en/of plantenborders), dan liggen de gemiddelde kosten voor tuinaanleg op €180,- tot €220,- per m2. Zie je de tuin meer als verlengstuk van de woning, met veel bestrating, constructiewerk en luxe faciliteiten, dan schiet de prijs snel omhoog naar €250,- tot €300,- per m2. Bij hele grote tuinen, van bijvoorbeeld 1500 mligt de prijs veel lager, omdat daar vaak een groot gazon (goedkope invulling) in wordt gerealiseerd. Je kunt bij zo’n formaat tuin uitgaan van €100,- tot €125,- per m2. Bij die prijs zijn houten tuingebouwen, zoals een overkapping, veranda of tuinhuis niet inbegrepen. Ook erfafscheidingen en bijvoorbeeld een inbouwzwembad komen er in de prijs nog bij. Voor onze houten maatwerk tuingebouwen rekenen we gemiddeld €650,- per m2.

Kosten nieuwbouwtuin versus tuinrenovatie

De kosten voor tuinaanleg bij een pas opgeleverde nieuwbouwwoning kunnen gunstiger uitvallen door de voordelen van een leeg perceel. Er gaat geen tijd verloren aan het slopen van een voormalige tuin en het afvoeren van puin en groenafval. Als je voor de oplevering van de woning al hebt nagedacht over je tuin, adviseren we je om een gunstige deal te sluiten met je aannemer betreffende het grondwerk. Zoals je in deze blog over grondwerk in nieuwbouwtuinen kunt lezen, wordt het perceel bij nieuwbouw standaard afgewerkt met een laag zwarte grond, vaak bovenop een vastgereden puinondergrond. Ideaal voor een goede tuin is dat zeker niet. Je kunt goedkoper uit zijn door deze afwerking geheel te laten vervallen of met de aannemer af te spreken om zand in plaats van aarde aan te brengen. Dat is met name gunstig als je veel bestrating of bijvoorbeeld kunstgras in je tuin wilt.

Bij een tuinrenovatie is de sloop van de oude tuin vaak een vervelende kostenpost. Je bent al een deel van je budget kwijt voordat je kunt beginnen met het bouwen aan de nieuwe tuin. De kosten voor de sloop zijn dan ook bijkomend en zijn niet inbegrepen in de hiervoor benoemde gemiddelde prijzen per m2. De kosten voor het leeghalen van de oude tuin houden sommige van onze klanten in hun zakken, door dit in eigen beheer te regelen. Hou er wel rekening mee dat slopen met onze mankracht en machines vaak in één dag gebeurt is. Het geld dat je kunt besparen is daarom beperkt en staat misschien niet in verhouding tot de spier- en rugpijn die je aan het sloopwerk overhoudt…

Hoeveel kost een nieuwe tuin bij ons?

Zoals je ziet, is de prijs van een tuin afhankelijk van meerdere factoren. Elk perceel is anders, qua vorm, formaat en ondergrond. Ieder heeft z’n eigen wensen, afhankelijk van levensfase, gezinssamenstelling en vrijetijdsbesteding. Niet iedereen heeft dezelfde financiële middelen beschikbaar of ervoor over om de tuin te laten doen. En bij tuinrenovatie moeten nog sloopwerkzaamheden plaatsvinden, terwijl je nieuwbouw direct kunt beginnen met bouwen. Een tuin is dus eigenlijk altijd maatwerk. Om je toch een idee van een benodigd budget te geven, geven we je naast gemiddelde prijzen per m2 graag aan wat anderen bij ons zoal besteden.

KLEINE TUINEN: €15.000,- tot €25.000,-

MIDDELGROTE TUINEN: €25.000,- tot €50.000,-

GROTE TUINEN: meer dan €50.000,-

Deze tuin is klein, maar afgewerkt met materialen uit het topsegment. Prijs: ca. €12.000,-
Deze tuin is redelijk groot, maar relatief goedkoop (€21.000,-) door de grote hoeveelheid gazon en beplanting.
Overweldigende luxe komt met een prijs: deze eiken bijgebouwen kosten samen €70.000,-
Deel dit bericht:

Geef een antwoord