tuinverlichting-tuinaanleg-luxe-aankleding-1-800x600

Als je een tuin wil laten aanleggen , kun je in de ontwerpfase al nadenken over tuinverlichting. Welke eyecatchers wil je uitlichten met sfeerlicht? Op welke plekken komt functioneel licht? Een tuin belichten is een vak apart, je speelt met sfeer en creëert een spannend beeld voor in de avonduren. In deze blog vertellen we je alles wat je over tuinverlichting wilt weten, zodat jij de juiste keuzes maakt!

Wil je een vrijblijvend advies of heb je concrete plannen waar we je bij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Waarom kiezen voor tuinverlichting?

In de avond genieten van je tuin

Met sfeerverlichting kun je ook in de avonduren van je tuin genieten. In de wintermaanden kijk je vanuit huis dan geen donker gat in en als je ’s zomers tot laat wilt buiten zitten, is het extra genieten als je tuin prachtig is uitgelicht. Onze mening is dat een tuin met verlichting in de avond zelfs levendiger oogt dan overdag. Je kunt met een goed verlichtingsplan namelijk de eyecatchers in je tuin nóg meer accentueren. Tuinverlichting draagt bij aan een luxe en exclusieve sfeer in je tuin.

Maak je tuin onaantrekkelijk voor inbrekers

Sfeerverlichting, maar met name ook de functionele verlichting in je tuin, helpen je om inbrekers buiten de deur te houden. In een verlichte tuin valt een ongenode gast immers sneller op. Functioneel licht, zoals een lamp met bewegingsmelder, schrikt inbrekers af. Bovendien is zo’n lamp handig als je in de avond bijvoorbeeld vuil naar je kliko wilt brengen of vanuit werk of school met de fiets achterom komt. Extra licht, dat bijvoorbeeld gedurende twee minuten brandt als de sensor beweging detecteert, is in zo’n situatie welkom.

Waar kun je tuinverlichting plaatsen, welke soorten zijn er en welke kies je?

Tuinverlichting voor schuttingen en gevels

Wil je je schutting of gevel een extra accent geven in de avonduren? Met strijklichtjes die bijvoorbeeld in een kegelpatroon naar beneden of zandloperpatroon naar boven en naar beneden schijnen, creëer je een luxueuze sfeer.

Tuinverlichting voor bomen, heesters, siergrassen, vaste planten en bodembedekkers

Voor het uitlichten van groen kun je het beste spots gebruiken. Met grondspots die recht omhoog schijnen kun je bijvoorbeeld bomen en solitair heesters pracht van onderaf uitlichten. Wil je lagere beplanting accentueren, dan kun je ook met prikspots werken, die opzij schijnen. Als het goed is gedaan, zorgt uitgelicht groen voor de wow-factor van je tuin. Het oogt mysterieus en brengt spanning en dynamiek.

Tuinverlichting in je overkapping of veranda

Heb je een overkapping of veranda in je tuin? Dan geniet je waarschijnlijk graag van buiten tot in de late avonduren. Heerlijk, nietwaar? Verlichting is bijna een must-have in je tuingebouw, als je er ook na zonsondergang gebruik van wil maken. Veel gekozen opties zijn bijvoorbeeld spotjes in het dak, strijklichtjes op wanden of een hangende lamp boven de eettafel of loungeset. Ook een staande lamp behoort tot de mogelijkheden. Niet allen is licht praktisch voor de momenten dat je gebruik maakt van je overkapping of veranda, ook vanuit huis geeft het extra sfeer aan je tuin. Je tuingebouw is immers één van de eyecatchers in je tuin en verdient ook aandacht als de zon is weggezakt.

Tuinverlichting voor op tafel

Staat je tuintafel niet in de buurt van andere verlichting? Dan kun je ervoor kiezen om nog een extra lichtpunt op tafel te plaatsen. Je wilt hier eigenlijk niet werken met snoeren, dus een lampje op batterijen of zonne-energie biedt dan uitkomst. Het hoeft geen fel licht te zijn, schemerlicht werkt namelijk sfeer verhogend.

Tuinverlichting voor paden

Maak je in het donker veelvuldig gebruik van je tuinpaden? Dan kan het hanig zijn om deze extra uit te lichten, bijvoorbeeld met lichtpaaltjes langs het pad. Je kunt dat uiteraard ook vanuit esthetisch oogpunt doen, bijvoorbeeld als het tuinpunt een mooie kijklijn accentueert.

Welk systeem voor tuinverlichting is aan te raden?

Welke stroom kies je voor je tuinverlichting: 220v, 230v, 24v of 12 volt?

We raden je aan om een 12v-systeem te kiezen. Sinds de opkomst van ledverlichting is het niet meer nodig om lampen met een hoog wattage in je tuin te plaatsen. Het gemiddelde ledlampje voor in de tuin is nu slechts een paar watt. Daardoor behoort een laagspanningssysteem op 12 volt nu tot de mogelijkheden. Het voordeel daarvan is dat de kans op storing in de meterkast nihil is. Met systemen op 220v en 230v kan er, hoe goed je het ook aanlegt, toch kortsluiting ontstaan door vocht. Zeker als je tuinverlichting niet op een aparte groep zit aangesloten, kan dat problematisch zijn. Je wilt immers niet dat bijvoorbeeld je diepvries stopt met koelen, doordat een aardlekschakelaar omslaat. Met laagspanning is die kans veel minder groot. Bovendien werkt zo’n 12v-systeem met een prikkabel, waardoor je lampjes heel makkelijk kunt verplaatsen. Dat kan handig zijn als je beplanting groeit of je wilt uitbreiden met meer lichtpunten.

Solarverlichting op zonne-energie, zonder kabels, snoeren en stekkers: werkt het?

We zien ze vaak in doe-het-zelf tuinen, de welbekende prikstokjes met licht op zonne-energie. Bij winkels als Action koop je ze voor een paar euro per stuk. Als je voor de goedkoopste oplossing wilt gaan, volstaat het wellicht. Maar over de kwaliteit valt niet naar huis te schrijven. De meeste van deze producten zijn van plastic en kennen slechts een korte levensduur. Zelfs matige vorst overleven ze soms niet. Bovendien komt er maar weinig licht van solarverlichting af. Je kunt daarmee geen grote objecten als bomen, struiken of tuingebouwen uitlichten. Eén voordeel is er wel: je hoeft niet met kabels, snoeren en stekkers aan de gang. Toch raden wij aan voor kwaliteitsverlichting te gaan, zodat je er jaren plezier van hebt.

Ledverlichting

De meeste tuinverlichting is tegenwoordig uitgevoerd in ledlampen, maar nog niet alle merken bieden het aan. Led is de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden, maar verhoudingsgewijs nog steeds prijzig. Toch raden wij het aan, omdat je dermate minder stroomkosten hebt dat je de investering in led ruim binnen de levensduur terugverdient. Bovendien kun je dan met een laagspanningssysteem werken, waarvan we eerder in deze blog de voordelen hebben uitgelegd.

Tuinverlichting met een sensor

We noemden eerder al even functioneel licht op een bewegingssensor. Een andere sensor waarmee lampen vaak worden uitgerust, is er eentje die op licht werkt. De zogenaamde licht-donker-schakelaar schakelt lampen in zodra de zon onder gaat. Je kunt dat trouwens ook regelen met een tijdschakelaar, die je per dag kunt instellen. Zo kun je je tuinverlichting bijvoorbeeld in het weekend automatisch laten uitschakelen rond middernacht, terwijl dat doordeweeks al eerder gebeurt. Dit soort oplossingen worden momenteel wel ingehaald door slimme verlichting met apps, waarin je behalve dit soort zaken nog tal van andere instellingen kunt bedienen.

Slimme tuinverlichting met een app

Heb je graag de nieuwste technologie in huis? Tegenwoordig is er ook tuinverlichting verkrijgbaar die je kunt bedienen via je telefoon. Via een app kun je (groepen) lampen in zones verdelen en per zone lichtprogramma’s instellen. Je kunt natuurlijk ook handmatig je lichtpunten bedienen via zo’n app.

Wat kost het om tuinverlichting aan te (laten) leggen

Het ligt er natuurlijk maar net aan hoe gek je het wilt maken met tuinverlichting, maar voor een tuin van gemiddelde grootte nemen wij doorgaans €1250,- mee als stelpost voor verlichting. Daarvan is het mogelijk om een transformator te laten plaatsen die de stroom omvormt naar laagspanning, de prikkabel te plaatsen en een aantal lampjes te installeren. Bij deze prijs zit het maken van een stopcontact bij de transformator inbegrepen. Vaak komt die namelijk in een nieuw te bouwen tuingebouw te hangen, waar op dat moment nog geen stroompunt aanwezig is. Wil je echt uitpakken of heb je een wat grotere tuin? Dan nemen we vaak een bedrag van €1750,- mee in onze offertes. Als je zelf aan de slag gaat met je tuinverlichting, ben je wellicht goedkoper 

Geef een reactie