Leestijd: 2 minuten

We vertellen je graag over de mogelijkheden en voor- en nadelen van een overkapping aan huis. We vergelijken het voor je met een aanbouw en je ontdekt hoe je kunt voorkomen dat je lichtinval in huis verliest. Heb je al een overkapping en wil je deze upgraden naar een serre? Daarover geven we je tips. Wil je vrijblijvend een goed advies ontvangen voor een overkapping in jouw tuin? Neem dan contact met ons op. 

Een overkapping aan huis in vergelijking met een aanbouw

Een aanbouw of uitbouw is een uitbereiding van je woning, waar je voor kiest als je binnen meer leefruimte wilt creëren. Is het je meer te doen om het beleven van je tuin? Dan ligt een overkapping voor de hand. Je krijgt dan een overdekte leefruimte die door het open karakter in direct contact staat met de natuur. Zo kun je met lekker weer heerlijk buitenleven en van je tuin genieten.

Je kunt zo’n overkapping net als een uitbouw van alle hedendaagse gemakken voorzien, maar het grootste verschil is de temperatuur die je er ervaart. In een aanbouw heerst jouw binnenklimaat, terwijl de temperatuur in een overkapping gelijk is aan buiten. Je kunt je voorstellen dat het in een overkapping in de koudere maanden niet zo aangenaam is. Aan de andere kant zul je met een aanbouw nooit het directe contact met je tuin ervaren. Dus, waar ben jij naar op zoek?

Lichtinval

Zo beperk je lichtverlies

Bang om daglicht in je woning te verliezen door het plaatsen van een overkapping aan huis? Je kunt het beperken door voor een lichtkoepel, lichtstraat of een dak van glas of polycarbonaat te kiezen. Zo komt er via het dak meer direct zonlicht door je tuindeuren, ramen of schuifpui naar binnen. Je kunt ook de zijwanden in je overkapping achterwege laten of uitvoeren met een bijvoorbeeld glas om de hoeveelheid daglicht te maximaliseren.

Welk materiaal kies je voor lichtinval?

Als je maatregelen treft om lichtverlies te minimaliseren, kun je kiezen uit verschillende (deels) transparante materialen. In onze blog over glas, kunststof en polycarbonaat kom je meer te weten over de opties.

Een overkapping met schuifbaar glazen dak
Een overkapping met glazen schuifpui en kunststof lichtkoepel

Van overkapping naar serre

Heb je al een overkapping aan huis en zoek je toch het comfort van een aanbouw? Dan kun je overwegen om je overkapping om te bouwen naar serre. De isolatiewaarde van zo’n omgebouwde overkapping is niet zo goed als van een aanbouw, maar je kunt een goede poging wagen om het er behagelijker te maken voor alle seizoenen. We geven je wat tips:

  • Open gedeelten tochtdicht maken met een glazen schuifpui
  • Aanwezige wanden en het dak isoleren
  • Vloerverwarming aanbrengen of een radiator bevestigen
Deel dit bericht:

Geef een antwoord