• Als Tuinaannemer regelen we álles voor je
 • Totaalontzorging zonder zorgen

Het grondwerk bij je nieuwbouwtuin, afgraven of niet?

Een blog met bruikbare tips en inspirerende voorbeelden

tuinrenovatie-heesbeen-grondbewerking-800x600

Wil je een tuin laten aanleggen bij jouw nieuwbouwwoning? Mooi, dan bij je bij ons aan het goede adres. Wij maken een prachtig 3D tuinontwerp voor je en regelen als Tuinaannemer de aanleg vervolgens van A tot Z. Eén van de speerpunten bij een nieuwbouwtuin is bij ons altijd om grondig grondwerk te verrichten. In deze blog ontdek je waarom dat juist bij nieuwbouw zo belangrijk is en welke problemen er kunnen ontstaan als je bezuinigt op het bewerken van de grond.

Wil je een vrijblijvend advies of heb je concrete plannen waar we je bij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Afgraven of niet?

De grond rondom jouw nieuwbouwhuis is tijdens de bouw waarschijnlijk erg vast gereden door shovels, kranen en vrachtwagens. Zo’n dichtgeslagen laag is verre van ideaal. Planten en gazon kunnen daar niet goed op groeien en regenwater kan niet wegzakken, met wateroverlast tot gevolg. Vlak voor oplevering wordt door de bouwer van de woning vaak een laag losse grond aangebracht, om de tuin op het juiste peil van het ‘maaiveld’ op te leveren. Dat lijkt een goede oplossing, maar het probleem van de dichte onderlaag blijft bestaan. Bovendien is het vaak niet de best bemeste en meest voedingsrijke grond die wordt gebruikt: die moet vooral goedkoop zijn. Ons advies is dan vaak ook om met de aannemer af te spreken om de aanvullende laag aarde achterwege te laten. Zeker als je van plan bent om veel bestrating in je tuin te leggen, is dat een goed idee. Bestrating wordt namelijk gemaakt op een ondergrond van zand in plaats van aarde.

Omspitten, weer ophogen met bemeste tuinaarde, frezen en compost aanbrengen

Om een goede tuin aan te kunnen leggen is grondwerk essentieel, goede grondverbetering is de basis. Vaak komt het er op neer dat de net aangebrachte grond weer moet worden afgegraven om de onderliggende laag te kunnen spitten met een kraan. Dat doen we vaak tot 60 cm. diep, dus niet zomaar een klein laagje. Daarna is het aan te raden om goede teelaarde aan te brengen en die door de omgespitte bodem te frezen. Voor extra voedingswaarde en bodemleven waar planten en gras van kunnen profiteren, kun je tot slot nog een laagje compostgrond aanbrengen.

nieuwbouw-achtertuin-kunstgras-trampoline-kindvriendelijk-schaijk-2
Eén van onze nieuwbouwtuinen, waarbij goed grondwerk is verricht
strakke-oprit-nieuwbouw-schaijk
Onder de oprit bij deze nieuwbouw is gebroken puin gewerkt voor extra stevigheid

Wateroverlast en drainage

Zoals hiervoor geschetst is het losmaken van de ondergrond belangrijk voor het aanleggen van een tuin. Wateroverlast zal daardoor, eventueel samen met een aantal andere oplossingen, waarschijnlijk vanzelf verdwijnen. Eén van die oplossingen kan de aanleg van drainage zijn, een geperforeerde slang onder de grond die regenwater opvangt en afvoert op bijvoorbeeld het riool of een wadi. Wij zijn er zelf van overtuigd dat drainage vaak overbodig is, als de grond goed wordt bewerkt. Wat we bij grote hoeveelheden bestrating, zoals bijvoorbeeld een groot terras, wel vaak toepassen is een draingoot. Zo’n goot ligt aan de zijde van de bestrating waar het afschot naartoe helt. Water van de bestrating kan zo worden afgevangen en afgevoerd.

exclusieve-achtertuin-turnhout-vlaanderen-1
Met goed grondwerk komt de beplanting bij je nieuwbouwtuin prachtig tot leven
nieuwbouwtuin-aanleg-vught-1
Ook het gazon bij jouw nieuwbouwhuis zal beter groeien door goed grondwerk

Tuinaanleg door Van Rijn Tuinoplossingen

Wil jij een tuin laten aanleggen bij je nieuwbouw woning? Van Rijn Tuinoplossingen is gespecialiseerd in het aanleggen van nieuwbouw tuinen. Wij helpen je graag bij het ontwerp én de complete aanleg met als doel: genieten van een droomtuin. Heb je de voorkeur voor een luxe tuin die perfect aansluit bij de huidige tuintrends? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Van Rijn Tuinoplossingen is een klein familiebedrijf met gevoel voor luxe tuinen. Wij zijn niet alleen ervaren op het gebied van tuinontwerp, maar nemen ook de gehele aanleg en nazorg uit handen. Met meer dan 40 jaar ervaring en nog altijd de grootste passie maken we jouw tuinwensen werkelijkheid. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag een gratis offerte op! Wij gaan graag voor je aan de slag.

Voor ieder die kwaliteit in plaats van low-budget zoekt

Gratis Tuin Quickscan plannen

Wil je jouw tuinproject uitbesteden en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Plan dan nu jouw gratis Quickscan. Wij bieden oplossingen vanaf €12.500,-. Wij werken o.a. in Noord-Brabant, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland.


  Jouw tuinproject uitbesteden?

  Hoi, kennismaken?!

  "We helpen je graag verder! Samen komen we tot een doordacht plan, volledig naar jouw wens en binnen je budget."

  Zo werkt het

  1. Je ontvangt onze handige digitale brochure en we vragen je enkele foto’s van je tuin te sturen.
  2. We bellen voor een eerste advies en een prijsindicatie. Zo weet je direct of jouw plannen bij je portemonnee passen.
  3. We plannen een afspraak bij jou op locatie. We inspireren je en komen tot een haalbaar en betaalbaar plan.
  4. Je ontvangt een vrijblijvende en gespecificeerde offerte. Na jouw akkoord plannen we de werkzaamheden in.
  5. Jij hoeft niks te doen, als ‘tuinaannemer’ regelen wij álles! Na afronding kun je gaan genieten van jouw eigen paradijs!

  Geef een reactie


   This form is powered by: Sticky Floating Forms Lite