• Als Tuinaannemer regelen we álles voor je
  • Totaalontzorging zonder zorgen

Een overzicht van houtsoorten voor jouw tuingebouw

Een blog met bruikbare tips en inspirerende voorbeelden

houten-schuur-turnhout-800x600

Misschien wel één van de meest essentiële keuzes die je moet maken als je een overkapping, verandatuinhuispergola of carport koopt, is welke houtsoort je neemt. Er valt nogal wat te kiezen en houtsoorten verschillen van elkaar in uitstraling, kwaliteit, levensduur en prijs. Zie jij door de bomen het bos niet meer (no pun intended, haha)? Dan maken wij je wegwijs in de wereld van hout! Wat kies jij?

Wil je een vrijblijvend advies of heb je concrete plannen waar we je bij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Populaire houtsoorten voor tuingebouwen

De trend van 2020: douglashout

Douglashout wordt verwerkt uit de douglasspar en is een perfecte houtsoort voor het bouwen van tuingebouwen. Het heeft namelijk veel positieve eigenschappen, zoals de sterkte, duurzaamheid en de veelzijdige toepassingen waarvoor het geschikt is. Door de grote groeisnelheid is douglashout ook nog eens relatief goedkoop. Vooral de laatste jaren is de vraag naar douglashout geëxplodeerd. De meeste houten tuingebouwen die wij maken, zijn dan ook vervaardigd uit deze houtsoort.

Uitstraling
Douglashout heeft een typische kleurschakering van rood-, oranje- en bruintinten in het kernhout en witte en gele tinten in het omliggende spinthout. Als je het zaagt, heeft het een vlammend patroon waarin deze kleuren en knoesten elkaar afwisselen. De grove nerf maakt het robuust.

Duurzaamheid
Deze houtsoort is bestempeld met duurzaamheidsklasse 3 van de 5. Hoe hoger de klasse, des te sneller houtrot optreedt bij buitengebruik. Klasse 3 houdt dus in dat douglas een matig-goede duurzame houtsoort is. Daar hoort een levensduur van ongeveer 15 tot 20 jaar bij. Ter vergelijking, vuren en grenen vallen in klasse 5 en zullen dus onbehandeld veel minder lang meegaan. Een houtsoort die in klasse 1 valt is bijvoorbeeld azobé (een tropische hardhoutsoort). Europees eiken scoort met klasse 2-3 nét iets beter dan douglas.

Potdekselen
Planken van douglashout worden vaak gebruikt om wanden van tuingebouwen af te timmeren. Het meest gebeurt dat door te ‘potdekselen’. Daarbij valt een bovenliggende plank een klein beetje over de onderliggende plank heen. Het geeft een chique uitstraling, maar je moet ervan houden.

Geïmpregneerd vuren

Onbehandeld vurenhout is niet geschikt voor buitengebruik, het zal binnen enkele jaren gaan rotten. Echter, vuren wordt vaak ‘geïmpregneerd’: er wordt onder hoge druk een middel in het hout gespoten dat houtrot tegengaat. Daardoor heeft geïmpregneerd vuren ongeveer dezelfde levensduur als onbehandeld douglashout. Dit hout heeft een meer gladde afwerking en niet de vlammen en felle kleuren van douglashout. Vaak zijn planken van geïmpregneerd vuren uitgerust met messing en groef, zodat de planken verticaal als een soort kliklaminaat in elkaar vallen. Dit geeft een andere uitstraling dan potdekselen, wat we vaak doen met douglashout.

Planken met holle profielen versus massieve planken

De goedkopere merken werken met ‘holle’ planken, dat zijn eigenlijk meer profielen. Sinds de introductie van composiet een aantal jaar geleden, is bekend geworden dat deze planken kunnen scheuren en krom trekken door extreem warm en koud weer. Zulke extreme weersomstandigheden hebben we zelden in Nederland, maar ze komen voor. Daarom bieden de betere merken massieve planken aan, waar je die problemen mee kunt voorkomen.

bestrating-gebakken-steentjes-douglas-overkapping-tilburg-1200x900
Een overkapping met tuinhuis van douglashout
carport-aan-huis-geimpregneerd-grenen
Een carport van geïmpregneerd vurenhout

Eiken

Eiken is een prachtige houtsoort die we vooral gebruiken in exclusievere houten tuingebouwen. Het is namelijk een prijzige houtsoort: de prijs ligt zo’n 2 tot 2,5 keer hoger dan van douglashout en geïmpregneerd vuren. Eiken geeft een oer-Hollandse en chique uitstraling, je ervaart echt de charme van hout. Dat is bijvoorbeeld prachtig in combinatie met een rieten kap, maar dan hebben we het echt over tuingebouwen in het hoogsegment. Deze houtsoort heeft een lange levensduur en hoeft daarvoor niet behandeld te worden. Toch is het te adviseren om eiken niet in de grond te verwerken, daar kan het toch nog vrij snel rotten. Je kunt eiken staanders op een poer plaatsen om dat op te lossen.

Hardhout

Er zal tal van hardhoutsoorten op de markt, vaak uit tropische gebieden. De uitstraling daarvan is dan ook vaak exotisch met donkere bruin- en roodtinten. Bij tropisch hardhout denken we al snel aan het illegaal kappen van oerbos, maar veel soorten zijn gelukkig verkrijgbaar met een FSC-keurmeurk. Je weet dan zeker dat je keuze voor hardhout verantwoord en duurzaam is. Hardhout wordt vaak gebruikt voor verwerking in de grond, bijvoorbeeld voor staanders. Maar je kunt er ook prachtige wanden met lattenbetimmering van maken bijvoorbeeld.

eiken-poolhouse-eiken-schuur-zwembad-tuin-blaricum-landelijk-wonen-1200x900
Een eiken poolhouse en eiken schuur
houten-schuur-turnhout-800x600
Een tuinberging met hardhouten lattenbetimmering

Geef een reactie

    This form is powered by: Sticky Floating Forms Lite