nieuwbouw-achtertuin-kunstgras-trampoline-kindvriendelijk-schaijk-2-800x600

Als je een tuin wil laten aanleggen kun je in de ontwerpfase kiezen voor gras, of niet. Een grasmat brengt rust in de tuin en daardoor vestig je meer aandacht op de eyecatchers in het ontwerp. Gras is bovendien multifunctioneel: je kunt er op zonnen, sporten en spelen. Maar ga je voor een gazon van écht gras of past kunstgras beter bij jouw wensen? In deze blog vertellen we je de voor- en nadelen van beide opties, zodat jij de juiste keuze maakt!

Wil je een vrijblijvend advies of heb je concrete plannen waar we je bij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Gazon van graszoden in je tuin

De voordelen

 Een gazon van graszoden is zo ongeveer de goedkoopste invulling die je voor je tuin kunt bedenken. Gras is daarom ideaal om te compenseren voor de duurdere meters waarop je bijvoorbeeld een terras met dure tuintegels laat leggen en een overkapping overheen laat bouwen. Zeker in een nieuwbouwtuin, waar het budget vaak redelijk onder druk staat door tegenvallers tijdens de bouw, kan gras een nette en kostengunstige oplossing zijn. Je kunt gras later makkelijk vervangen door een andere invulling, zoals een terras.

 Gras geeft een natuurlijke uitstraling aan je tuin en is op het maaien na redelijk onderhoudsarm. Of je maaien als een belasting van je tijd ziet, is erg persoonlijk. De één vindt het ontspannend en houdt van de geur van vers gemaaid gras. De ander kiest liever voor veel duurder kunstgras, dat bijna helemaal onderhoudsvrij is.

 Gras biedt verkoeling in de zomermaanden en dat is duidelijk merkbaar. In een tuin waar voornamelijk bestrating ligt, zal het doorgaans warmer worden. Zeker als er weinig wind in je tuin komt, kan dat onprettig zijn.

 Een gazon brengt rust in je tuin. Het is een egale invulling van een groter of kleiner deel van je tuin dat neutraal oogt. Daardoor gaat je aandacht direct naar de eyecatchers, zoals een mooie boom of struik of een luxe overkapping.

nieuwbouwtuin-aanleg-vught-1
Een tuin met een gazon van graszoden
nieuwbouw-achtertuin-kunstgras-trampoline-kindvriendelijk-schaijk-1-1200x900
Een tuin met kunstgras

De nadelen

 In het maaiseizoen moet het gazon 1 a 2 keer per week worden gemaaid. De één vindt het ontspannend, de ander heeft er een hekel aan. Het periodieke onderhoud is dus niet per definitie een nadeel.

 Een gazon groeit minder goed op schaduwrijke plekken, zoals in een tuin op het Noorden op plekken met overwegend slagschaduw van de woning of bijvoorbeeld erfafscheiding. Er kunnen kale plekken ontstaan en mossen kunnen de overhand nemen, omdat deze beter gedijen in de schaduw.

 We krijgen steeds hetere zomers en dus is sproeien steeds belangrijker. Watertekorten liggen op de loer en soms verbiedt de overheid zelfs om de tuin te sproeien. Het gras kan dan verbranden en geel uitslaan. Vaak herstelt zich dat maar lastig. Als je gedurende de zomervakantie van huis bent en het gras krijgt te weinig water, dan is de kans vrij groot dat het gazon niet overleeft. Een beregeningsinstallatie kan uitkomst bieden. Die kun je aansluiten op leidingwater, maar ook op een grondwaterpomp. Je kunt daarvoor een puls laten slaan. Uit milieuoogpunt wellicht de juiste afweging, maar de prijs van leidingwater is dermate laag dat je daarmee altijd goedkoper zult uitkomen dan met een pomp en puls.

exclusieve-achtertuin-turnhout-vlaanderen-1
Een tuin zonder gras
luxe-vijvertuin-oisterwijk
Een tuin met gazon van graszoden

Kunstgras in je tuin

De voordelen

 Het onderhoudsarme karakter van kunstgras is voor velen één van de meest aantrekkelijke voordelen. Voor de één is grasmaaien een ontspannende bezigheid, maar de ander doet het liefst zo weinig mogelijk in de tuin. In dat geval is kunstgras ideaal. Behalve de maaibeurten hoef je ook niet aan de slag met kunstmest, kalk en een verticuteermachine. Ook heb je geen last van mollen en hoef je niet te sproeien.

 Kunstgras kan in een schaduwrijke tuin toch voor een groene uitstraling zorgen. Met veel schaduw is het lastiger om een gazon van graszoden goed te laten groeien en kunstgras kan dan een fijn alternatief zijn.

 Heb je last van hooikoorts? Dan kan een kunstgrasmat helpen bij het beperken van pollen in de tuin. Pollen worden wijd verspreid via de wind, dus helemaal pollenvrij wordt je tuin nooit. Door geen echt gras in je eigen tuin te nemen kun je wel iets doen om het probleem te verminderen.

moderne-strakke-tuin-tilburg-800x600
20170331_150702-1

De nadelen

 De uitstraling van kunstgras uit het hogere segment is de laatste jaren sterk verbeterd, waardoor de grasmat realistischer oogt. Zo zijn er vezels van verschillende kleuren toegevoegd, omdat bij een echte grasmat ook niet elke spriet even groen is. Toch kun je duidelijk zien dat het kunstmatig gras is, het zal ook met toekomstige verbeteringen nog steeds duidelijk te onderscheiden zijn van aan echt gazon. Als je een natuurlijke uitstraling zoekt in je tuin, is kunstgras een minder goede optie.

 Kunstgras heeft net als tapijt een ‘vleug’ Je kunt twee stukken niet in een verschillende richting aan elkaar leggen, want dan oogt de grasmat niet egaal. Dit zorgt ervoor dat je meer snijverlies hebt dan bij graszoden, die je wel op verschillende manieren aan elkaar kunt leggen. Snijverlies is bij kunstgras extra zonde door de hoge prijs van zo’n mat.

 De geur van vers gemaaid gras, daar houdt eigenlijk iedereen van. De geur doet denken aan natuur en werkt stressverminderend.

 Ontlasting en urine van huisdieren en katten uit de buurt is op kunstgras een groter probleem dan op een gazon van graszoden.

 Kunstgras is gemaakt van kunststof en wordt veel warmer in de zon dan een echte grasmat, die juist voor verkoeling zorgt.

 De kosten van kunstgras liggen een stuk hoger dan van een gazon. Niet alleen de mat is veel duurder dan graszoden, ook moet er een dikke laag zand onder worden aangebracht.

Geef een reactie


    This form is powered by: Sticky Floating Forms Lite