eiken-bijgebouw-plat-dak-buitenkeuken-luxe-inrichting-800x600

Het is de laatste jaren erg in trek om buiten te leven. We zien de tuin steeds vaker als extra leefruimte, waar we hetzelfde gemak als in huis willen ervaren. Steeds meer mensen kiezen daarom voor een overkapping in de tuin, waar je ongeacht de weersvoorspelling lekker buiten kunt eten. Het is natuurlijk het gezelligst als je ook buiten kunt koken. Zo hoef je je gezelschap niet steeds te verlaten en wordt het koken een leuke groepsactiviteit.

Wil je vrijblijvend een goed advies ontvangen voor een buitenkeuken in jouw tuin? Neem dan contact met ons op.

Waarom een buitenkeuken?

Voordelen ten opzichte van een barbecue

Als je gaat barbecueën is het vaak veel gedoe om alle benodigdheden uit huis naar de tuin te slepen. En dan nog is er eigenlijk geen sprake van buiten koken. Je hebt immers je werkruimte en koeling binnen. Wil je écht hele maaltijden in je tuin kunnen bereiden of voor het barbecueën direct alles bij de hand willen hebben? Dan is een buitenkeuken ideaal. Je kunt die zo compleet maken als je zelf wilt en van alle gemakken voorzien.

Écht buiten koken, alles bij de hand

Werkblad, spoelbak, kastjes en wandplanken
Vaak bestaat een buitenkeuken uit een werkblad op aanrechthoogte waar de barbecue in is geïntegreerd. Het werkblad geeft je de gelegenheid om ook de voorbereidende werkzaamheden voor koken buiten te doen. Je kunt de buitenkeuken uitbreiden met een watertappunt en spoelbak en kastjes en wandplanken voor servies, keukengerei en basis ingrediënten. En wat dacht je van een stroompunt? Zo kun je ook je keukenmachines buiten gebruiken en een koelkast aansluiten om je wijn te koelen of bederfelijke ingrediënten op temperatuur te houden. Het zal je kookplezier en de kwaliteit van je maaltijden ten goede komen. Fantastisch!

Pizzaoven of bakplaat
In plaats van een barbecue kun je ook kiezen voor een pizzaoven of bakplaat. Het is maar net waar jij van houdt en op wat voor manier jij kokkerellen in je tuin het leukst vindt.

eiken-poolhouse-buitenkeuken-outdoor-living-zwembad-tuin
Een luxe eiken overkapping met Green Egg buitenkeuken
IMG_52771-1200x900
Hier zou een buitenkeuken niet misstaan, nietwaar?

Populaire uitbreidingen voor je buitenkeuken

Open haard of heater

Wil je in de avond langer kunnen buiten zitten? Je kunt je overkapping met buitenkeuken uitbreiden met een natuurlijke warmtebron, zoals een open haard. Een alternatief op elektriciteit of gas kan een heater zijn, maar dat geeft niet dezelfde gezellige sfeer als een knisperend houtvuurtje. Met een warmtebron in je overkapping kun je ook je buitenseizoen verlengen. Je kunt dan ook in de wintermaanden buiten koken en eten. Een lekkere pan erwtensoep met een warme plaid op schoot. Super knus!

Bar

Hou je van borrelen en after diner loungen? Je kunt je buitenkeuken uitbreiden met een bartafel met krukken. Potje poker met vrienden onder het genot van een speciaalbiertje? Het kan in jouw tuin! Zo’n bar kun je trouwens ook prima gebruiken om aan te eten. Echter, met kleine kinderen is dat misschien niet de meest ideale optie.

Welk hout of ander materiaal kies je voor je buitenkeuken?

Steigerhout of eiken

Voor de ombouw, kastjes en wandplanken van een buitenkeuken wordt vaak gekozen voor hout. De meest gebruikte houtsoort is steigerhout. Dat is een sterke houtsoort die ideaal is voor buitengebruik. Steigerhout heeft een robuust en stoer uiterlijk. Eiken is een duurdere houtsoort met een chiquere look. Zeker geschikt om een buitenkeuken van te maken, maar qua prijsklasse kies je dan echt voor het topsegment. We raden je aan om je aanrechtblad niet van hout te maken. Daar trekken makkelijk vlekken en kringen in en het is niet glad en om het goed schoon te kunnen houden.

Werkblad van Roestvrij Staal (RVS), beton of graniet

Het werkblad moet vooral sterk, glad en makkelijk te reinigen zijn. Als je voor beton kiest, kun je de gewenste vorm van het blad in een mal laten gieten. Beton oogt industrieel en heeft een stoer uiterlijk. Een andere optie is een blad van graniet laten zagen. Graniet is een harde steensoort, vaak met zichtbare marmeraderen erin. Het geeft een chique en luxueuze look aan het buitenkeuken. Een andere vaak gekozen optie is een werkblad van RVS. Ultiem degelijk en modern in uitstraling. Kies zeker niet voor staal dat kan roesten.

aanrechtblad-graniet-buitenkeuken-eiken-blaricum-poolhouse
Deel van een eiken buitenkeuken met granieten aanrechtblad

Buitenkeuken op gas of houtskool?

Gas

Koken op gas is super makkelijk. Geen gedoe met aansteken en wachten op de gewenste hitte. Ook kun je de temperatuur heel makkelijk regelen. Koken op gas geeft wel een andere smaak aan je maaltijd, maar niet per sé minder lekker.

Kolen

Koken op kolen is heerlijk traditioneel. Het geeft een authentiek tintje aan het kokerellen en je krijgt zo’n heerlijke rooksmaak in je maaltijd. Met kolen kun je wel minder makkelijk de hitte reguleren. Door een kolenbak te kiezen die je in hoogte kunt verstellen, hoeft dat geen probleem te zijn.

Welke barbecue in je buitenkeuken?

Green Egg, Kamado Joe en Black Bastard

Je hebt er misschien wel eens van gehoord, het legendarische ‘groene ei’. Het is een revolutionaire eivormige barbecue op houtskool, waarin je vlees zeer mals kunt bereiden. Zo’n soort barbecue wordt ook wel een Kamado genoemd. Je kunt er trouwens ook goed groenten in bereiden en pizza’s en brood in bakken. Eigenlijk kun je er bijna alles in bakken, roken, koken en grillen. Groot voordeel: het voedsel kan niet aanbranden. Het unieke warmtecirculatiesysteem houdt de smaak, kleur en geur van je maaltijd optimaal vast. Door de dikke hittebestendige buitenwand branden je kolen erg efficiënt op. De buitenwand wordt ook niet heet, waardoor deze barbecue veilig is voor kinderen. Aan zo’n ei van het merk Green Egg hangt wel een bovengemiddeld prijskaartje. Andere merken met een soortgelijk product in een ietwat lagere prijsklasse zijn Kamado Joe en Black Bastard.

Weber

Weber staat bekend als topleverancier van de meer traditionelere barbecue. Nog steeds een prima optie, die je kunt inbouwen in jouw buitenkeuken. Houdt er wel rekening mee dat zo’n barbecue heet wordt van buiten. Je aanrechtblad moet dan wel hittebestendig zijn.

eiken-buitenkeuken-green-egg

Wat zijn de kosten van een buitenkeuken?

Zelf bouwen

Als je gewoon blij wordt van buiten koken, kun je heel makkelijk met weinig kosten zelf aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld oude tegels uit je tuin of een oppot tafel gebruiken. Je kunt simpelweg een werkblad en wat wandplanken of kastjes maken of kopen en je barbecue daar los van gebruiken. Je kunt de barbecue die je toch al hebt natuurlijk ook in het werkblad integreren, zodat meer de uitstraling van een echte keuken ontstaat.

Laten maken

Wil je dat jouw buitenkeuken echt fantastisch wordt in kwaliteit en uitstraling? Dan is het advies om ‘m professioneel te laten maken. Als je kiest voor maatwerk, wordt jouw buitenkeuken helemaal naar jouw wens. Uiteraard een stuk duurder dan zelf met tweedehands spullen aan het knutselen gaan, maar het product is dan ook niet te vergelijken.

Los van de apparatuur kun je een ombouw met werkblad, kastjes en wandplanken laten maken vanaf ongeveer €1.650,-. Het ligt er natuurlijk maar net aan hoe groot jouw buitenkeuken moet worden en hoe luxe je deze wilt uitvoeren. We maken graag een prijs voor je op maat! Neem je contact met ons op? Dan adviseren we je vrijblijvend.

Geef een reactie


    This form is powered by: Sticky Floating Forms Lite